Monday, August 29, 2011

Tuan Ibrahim buat malu Pahang

Tuan Ibrahim Tuan Man Ketua Penerangan Pas mohon Putrajaya adakan Referendum bagi penduduk dalam radius 70 km sekitar kilang Lynas di Gebeng.

Tahukah dia apa sistem yang negara ini gunapakai? Malaysia gunapakai sistem undi di pilihanraya dan bukannya sistem Plebiscite. Mungkin dia tidak pernah tahu apa yang diperuntukan oleh Perlembagaan Negara. Tidak dapat hendak salahkan beliau kerana semasa beliau menjadi wakil rakyat penggal 1999-2004 pun beliau bukanlah seorang wakil rakyat yang ada pengetahuan mengenai pemerintahan dan sistem pemerintahan demokrasi negara. Kelebihan yg ada pada beliau hanyalah membacakan ayat quran yang beliau fikirkan sesuai untuk politik beliau sahaja. Beliau juga minat untuk tidak membaca ayat quran yang tidak menyebelahi kepentingannya.

Kalau pun dia tahu Referendum itu tidak mungkin dapat dilaksanakan, gesaan beliau ini hanya satu permainan politik murahan yang akan exploit penyokong yang tidak tahu apa itu referendum. Beliau akan guna perkataan pungutan suara atau undi untuk mengelirukan penduduk sekitar 70km radius Gebeng. Ini akan termasuk sekitar Indera Mahkota hingga ke Kemaman/Chukai disebelah utara; sehingga ke Sungai Lembing dan sempadan Jerantut disebelah barat; sehingga ke Gambang dan Pekan disebelah selatannya dan ke Laut China Selatan sebelah Timurnya.

Berapa ramai kah penduduk yang akan terlibat? Fuziah Saleh telah mengatakan sekitar radius 30km Kilang Lynas di Gebeng ada 700 ribu penduduk (which is of course ridiculous and stupid). Kalau 70km radius mungkinlah mengikut kiraan Fuziah itu akan mencecah lebih dari 1.5 juta penduduk (which is also ridiculous and stupid. Pahang itself has not more than 1.8 million total population).

Siapakah yang akan mengendalikan referendum itu nanti? Ini kena tanya Tuan Ibrahim. Tak mungkin mereka mahu guna SPR kerana SPR kepada mereka tidak BERSIH.

Ini permaianan politik murahan Ketua Penerangan Pas yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang. Pas tidak mahu terima nasihat dan pandangan pakar termasuk pakar dari kalangan ahli parlimen Pas sendiri. Kebenaran tidak mahu diterima dan orang seperti Tuan Ibrahim ini hanya buat malu kepada Negeri Pahang.

Apapun, beliau ini memang tidak laku lagi di Pahang dan sudah 2 kali PRU dia kalah dan pastinya anak jati Pahang tidak akan mahu berketuakan beliau ini.

Tuesday, August 23, 2011

Anuwar ada 22 pembelaan tidak liwat Saiful !

Anuwar Ibrahim memilih untuk memberi keterangan dari kandang OKT tanpa sumpah.

Beliau berhak memilih cara itu kerana ianya memang diperuntukan oleh undang-undang; selain pilihan untuk membela diri di kandang saksi dengan mengangkat sumpah berkata benar; atau memilih untuk berdiam diri. (Anuwar tak akan berdiam diri sebab dia memang tidak pandai yang ini)

Adakah Anuwar membela diri atas tuduhan yang dihadapinya? Kalau baca statement nya itu yang edarkan kepada Mahkamah dan juga orang ramai (semoga yang diserah kepada mahkamah sama dengan yang diedarkan kepada orang ramai); antara lain pembelaan beliau adalah seperti berikut :-

  1. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Mahkamah tidak bertindak adil kepadanya.
  2. Anuwar tidak liwat Saiful sebab pada tahun 1998 beliau dipecat oleh Dr. Mahathir.
  3. Anuwar tidak liwat Saiful sebab selepas beliau dipecat ada gerakan reformasi.
  4. Anuwar tidak liwat Saiful sebab akibat kezaliman Dr Mahathir, UMNO, Polis dan Peguam Negara, beliau pernah dipenjara selama 15 tahun.
  5. Anuwar tidak liwat Saiful sebab setiap kali dia buat permohonan supaya Hakim Zabidin tarik diri, permohonan dia ditolak.
  6. Anuwar tidak liwat Saiful, sebab Hakim Mahkamah Rayuan, Dato' Malik dalam penghakiman bertulisnya mengata Anuwar dan tolak permohonan Anuwar. Hakim "going out of line" a.k.a outside or offside?
  7. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Saiful ada hubungan cinta dengan DPP Farah Azlina Latiff yg juga sudah ada tunang, sama dengan Saiful pun ada tunang.
  8. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Mahkamah Rayuan tidak bacakan penghakiman bertulis pada 6 Julai 2011 hari menolak permohonannya untuk tukar hakim dan penghakiman bertulis (written judgment) itu dihantar melalui BC Box lawyer saja pada 11Ogos 2011.
  9. Anuwar tidak liwat Saiful sebab dalam proceeding kes ini, pendakwa tak beri kepada Anuwar semua dokumen, senarai saksi, laporan itu dan ini dan segala benda alah tidak diserahkan kepada Anuwar.
  10. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Hakim Zabidin tidak panggil untuk beri penjelasan kepada media seperti TV3 yang siarkan interview dengan Saiful. Hakim Zabidin sepatutnya mesti buat macam Hakim Akhtar Tahir yang panggil media beri tunjuk sebab. Oleh kerana Hakim Zabidin bukan Hakim Akhtar, Anuwar tak liwat Saiful.
  11. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Hakim Malik tulis begini dalam penghakimannya :
  " [5] This case will fall in history. It will be chronicled as the only known case in our country or for that matter within the Commonwealth enclave where the appellant as an accused person persistently and consistently filed one application after another in an attempt to recuse the learned judge from hearing and continuing to hear the sodomy trial which is ongoing."
    12. Anuwar tidak liwat Saiful sebab tidak pernah ada sesiapa atau mana-mana pihak yang membuat        permohonan di Mahkamah mengistiharkan dia seorang "vexatious litigant"
    13. Anuwar tidak liwat Saiful sebab selepas diliwat pun Saiful tak mengadu sakit atau trauma, malah lepas kena liwat boleh minum kopi lagi dengan Anuwar. Anuwar pun tak kunci pintu bilik, Saiful tinggi 6 kaki, mana Anuwar yang dah 60 tahun boleh liwat dia. Kalau liwat pasti Saiful tak boleh pergi function PKR pada esoknya.
    14. Anuwar tidak liwat Saiful sebab selepas kena liwat Saiful pergi jumpa Najib dan Rosmah, ada cakap telefon dengan Musa Hassan dan jumpa Rodhwan di hotel.
    15. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Supt. Jude Pereira tidak dipanggil sebagai saksi dalam Trial-within-a-trial. .
    16. Anuwar tidak liwat Saiful sebab "sperm" yang dianalisa oleh Ahli Kimia ada masanya tidak diletak dalam Freezer. Ada 43 jam sperm itu tak masuk dalam freezer.
    17. Anuwar tidak liwat Saiful sebab ahli kimia cuai dalam buat kerja.
    18. Anuwar tidak liwat Saiful sebab dia buat quotations dari Quran, Shakespeare, English case reports, Indian case reports dan juga Malayan Law Journals.
    19. Anuwar tidak liwat Saiful sebab dia buat submission yang sepatutnya dia beri keterangan membela diri. Dia ambil alih tugas lawyer, mungkin sebab Karpal Singh dia tak percaya (pernah suruh dia tobat), Param Cumaraswany bukan pandai buat kes jenayah dan Sankaran Nair itu budak suruhan dia sahaja.
    20. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Prime Minister Dato' Seri Najib Razak berkonspirasi "to send me into political oblivion by attempting once again to put me behind bars."
    21. Anuwar tidak liwat Saiful sebab Anuwar "I therefore declare that I have no faith whatsoever that justice will prevail in these proceedings notwithstanding the valiant efforts made by my defence team"
    22. Anuwar tidak liwat Saiful sebab dia tak nak mandi kolah lagi di Sungai Buloh dan dia ikut stail Nelson Mendela. Dia hero macam Nelson Mendala!!!

Atas 22 perkara yang telah dikemukakan itu, Anuwar telah berjawa dalam pembelaannya. Anuwar berjaya membelit, menipu, memperkuda, menganjing: bukan saja kerajaan, mahkamah dan polis; malah orang yang menyokongnya, peguam-peguamnya, anak isteri dan keluarganya.

Anuwar tidak perlu angkat sumpah, tapi semua saksi yang dipanggil untuk membelanya semua kena angkat sumpah dan akan kena teruk disoalbalas oleh peguam-peguam. Termasuklah kononnya pakar DNA dari Australia yang dibawa khas.

They got fooled by Anuwar !!! Anuwar hanya bagi speech di mahkamah, yang lain itu diperkudakan untuk bela dirinya, termasuk lawyers !!!




Thursday, August 18, 2011

Anuwar Ibrahim's Defence

He is being charged under Section 377 of the Penal Code;
"Carnal intercourse against the order of nature

377A. Any person who has sexual connection with another person
by the introduction of the penis into the anus or mouth of the other
person is said to commit carnal intercourse against the order of nature.

Explanation—Penetration is sufficient to constitute the sexual connection necessary to the offence described in this section.

Punishment for committing carnal intercourse against the order of nature

377B. Whoever voluntarily commits carnal intercourse against
the order of nature shall be punished with imprisonment for a term
which may extend to twenty years, and shall also be liable to whipping."
Next week, he will be called to the witness box to enter his defence. What will be his defence?
Will it be another alibi or will he prove that he is incapable of erection thus failure of penetration? With AnuWar, I am sure he will do that!!! He might have "killed" his "little brader" too...Well, rather than suffer in jail...

Sekatan Dakyah

To all Non-Muslims, please pay attention that there is such a law called CONTROL AND RESTRICTION OF NON-ISLAMIC RELIGIONS ENACTMENT 1989 in the State of Pahang.
Among others, you cannot approach a Muslim to convert him to your religion!


Please click on the images above to enlarge to see the lists of words and phrases that can only be used by the Muslims and not by the non-Muslims.

Ignorance of the law is no excuse !

Monday, August 8, 2011

Interview Saksi

Apa yang kita nak tahu dan mesti buat apabila kita interview saksi?

  • Kita mesti sedia dengan soalan-soalan yang berkaitan,
  • Kita mahu saksi itu menjawab soalan dengan memihak kepada tertuduh,
  • Kita mahu saksi itu dapat membela atau memberi keterangan yang akan berpihak kepada tertuduh.
  • Dengan adanya saksi itu, keterangan beliau nanti akan melepaskan tertuduh dari tuduhan.
Dalam kes Anwar Ibrahim hendak interview Perdana Menteri dengan isteri, apakah yang beliau nak? Bolehkah PM & isteri membela Anwar? Adakah dengan keterangan yang PM atau Isteri berikan nanti akan membuktikan Anwar tidak bersalah dalam tuduhan liwat? Adakah PM atau Isteri boleh sahkan Anwar tidak meliwat?

Jawapannya pasti TIDAK, tetapi kenapa Anwar masih mahu interview PM & Isteri? Bukankah itu delaying tactic sahaja? 

Apa kaitan PM & isteri dengan kes liwat Anwar? Mungkin sebab si pengadu ada berjumpa PM & isteri sebelum buat laporan police. Mungkin mahu tanya samada laporan police itu atas rancangan dan sebagainya?

Soalan yang akan berlega di minda kita ialah, adakah perbuatan meliwat itu berlaku? Adakah dengan si pengadu berjumpa PM atau isteri itu menjadikan perbuatan liwat itu tidak berlaku?

Kepada peguam yang mewakili Anwar, membela anakguaman itu memanglah menjadi tugas dan tanggungjawab. Tapi jangan lah make a mockery of the profession. Defending an accused person must not be tainted with political motives! You are a not a lawyer if you do that, you are just a loyar buruk, really buruk as in hopeless!!!

OK...case adjourned.

Sunday, August 7, 2011

Apa kuasanya Jabatan Ugama Negeri?

Kita semua tahu Pentadbiran Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu adalah bidangkuasa Negeri. Tapi bukankah itu satu undang-undang yang sah dan berkuatkuasa? 

Apabila sesuatu tindakan dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Negeri, boleh kah pihak lain campurtangan? Bolehkah pihak lain perintahkan "tutup mulut'? 

Bukankah tindakan Jabatan Agama itu juga disertai oleh pihak Polis? Jika terdapat kesalahan yang dilakukan bukan sahaja oleh orang Islam atau Melayu, tidakkah Polis boleh mengambil tindakan mengikut undang-undang Negara yang berkuatkuasa atau yang selalu disebut sebagai undang-undang sivil?

Kalau ternyata ada perbuatan jenayah yang mirip kepada menghasut umat Islam atau Melayu untuk murtad, bukankah itu juga kesalahan jenayah sebagaimana diperuntukkan oleh undang-undang sivil?

Bukankah Perlembagaan Negara memperuntukkan tidak boleh berdakwah atau berdakyah untuk tujuan memesongkan akidah orang Islam di Negara ini? Kenapa pula diperintahkan untuk tutup mulut?

Kalau serbuan dibuat di premis judi atau maksiat lain, Jabatan Agama Islam Negeri juga turut serta? Kepada yang berugama Islam didakwa ikut Enactment Jenayah Syariah? 

Kenapa pula mesti ada rundingan dengan pihak yang ampunya premis? 

Kalau hendak menegakkan Negara Islam bacalah undang-undang yang ada itu sepenuhnya dan patuhi. Jangan campurkan politik dengan pentadbiran ugama atau gunakan ugama untuk terus memerintah tanpa mengira apa juga caranya.

Thursday, August 4, 2011

Tangguh lagi

Bagi pelajar undang-undang, mendapatkan kes rujukan adalah satu kepakaran. Namun untuk mendapatkan kes rujukan bagi penangguhan kes, tidak perlukan kepakaran lagi. Setiap hari kita disajikan dengan satu kes yang telah menjadi rekod kalau tidak pun rekod dunia atau Commonwealth, ianya pasti rekod Malaysia! Singapore pun kalah dalam hal ini!

Pasti semua tahu kes apa yang dimaksudkan.

Apabila kita dihadapkan ke Mahkamah atas satu tuduhan yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan kita tiada pembelaan yang boleh diterima akal, cara yang paling mudah ialah kita tangguhkan kes sekerap mungkin dan kalau boleh ditangguh kepada tarikh yang jauh.

Direkalah bermacam-macam alasan untuk penangguhan. Lagi lama kes ditangguh lagi bagus kerana itu akan menjauhkan pintu penjara. Mungkin dalam masa penangguhan itu ada saksi yang mati, saksi jadi lupa, saksi jadi hostile dan lain-lain kemungkinan.

Bila sampai ke peringkatan pembelaan dipanggil, apa pula helah untuk tangguh kes? Kita cari alibi, kita minta mahkamah panggil untuk interview saksi yang tiada kaitan langsung dengan kesalahan kita, tapi ada sikit kaitan kerana alasan-alasan yang remeh temeh. 

Kita hujahkan sebelum si pengadu membuat laporan polis, dia ada jumpa seseorang dan kita nak tahu apa yang dia bercakap dengan seseorang itu. Tidak cukup dengan seseorang itu, kita libatkan sekali isteri atau suaminya. Kita cari jalan untuk panjangkan cerita...

Saya mohon satu penangguhan kerana saya ada kerja lain selain dari menulis di sini. Tangguh lagi...(sine die).