Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2008

Mainstream Media Reporting Style.

Last three councillors named Sultan of Pahang Sultan Ahmad Shah listening intently to (from left) Mohamad Sahfri Abdul Aziz and Shafik Fauzan Sharif while Pahang Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob looks on after the swearing in ceremony at Istana Abu Bakar yesterday. AS CAN BE SEEN AND READ IN THE NST OF 30TH APRIL 2008 AND REPRODUCED WORD BY WORD AS SHOWN BELOW. THIS IS HOW THE MAIN STREAM MEDIA REPORTS AN EVENT OR A NEWS. WHAT'S THE NECESSITY TO ADD THE 'ANTICIPATION OF SOME OTHER PERSON WAS SUPPOSED TO BE APPOINTED. IF THE MAIN STREAM MEDIA DO ANTICIPATE AND SPECULATE, WHAT ABOUT CREDIBILITY. CAN WE RELY ON THEM FOR NEWS? ARE THEY REPORTING NEWS OR ARE THEY MERELY TELLING US STORIES? PEKAN : The last three Pahang state executive councillors were named minutes before the swearing-in ceremony before Sultan Ahmad Shah this morning. Datuk Fong Koong Fuee taking his oath.They are the assemblyman for Cheka and former state Human Resources and Consumer

Persidangan Parlimen Secara Siaran Langsung

Hari ini saya melihat persidangan Parlimen yang disiarkan secara live. TAHNIAH kepada Speaker Parlimen Tan Sri Pandikar Amin! Rakyat akan dapat menyaksikan betapa cetek dan dangkalnya pemikiran dan "sense of reasoning" Ahli Parlimen Pembangkang. Membangkitkan perkara-perkara teknikal seperti soalan pertama mesti oleh Ketua Pembangkang, tempat duduk Ibrahim Ali dan cara angkat sumpah hanya membuang masa persidangan. Ia menunjukkan keangkuhan dan sifat menunjuk-nunjuk oleh pembangkang yang kononnya mereka lah yang faham sangat dengan undang-undang dan peraturan Dewan. Malang sekali bagi mereka, Speaker yang juga seorang Peguam dapat menagkis semua hujahan peguam-peguam Pembangkang seperti Gobind Deo malah bapanya Karpal Singh. Mahkamah dengan Parlimen tidak sama! Mungkin di Mahkamah peguam dan Hakim amat peka kepada perkara-perkara teknikal atau "technicalities and legal jargon" tetapi tidak di Parlimen. Kita berharap agar ahli Parlimen lebih mementingkan soal ar

Ketuanan Melayu with Responsibilities?

This is what one person by the name of Dr Syed Alwi wrote to RPK ( Raja Petra Kamaruddin ) sometime back and was subsequently posted by RPK at Malaysia Today. It received serious debate by bloggers irrespective of race and religion. Can we blame Article 153 of the Constitution, the NEP and the slogan " ketuanan Melayu " for all the things that happen to the Malays and the Non-Malays in this country? Why can't we just respect each other. Why must we widen the racial divide? Are the Malays not responsible enough in letting all bad things happen to the non-Malays in this country? And is there at all any bad things happening to the non-malays? Are the non-Malays suffering from the policies of NEP and the slogan of Ketuanan Melayu ? Dear friends of non- malay origin, lets live together harmoniously and be rest assured, we Malays know our responsibilities to our " Ugama , Bangsa dan Tanahair " "Dear RPK and other Malaysians, I find

Suruhanjaya Siasatan Kemerosotan Sokongan kepada UMNO

Suruhanjaya ini mula dicadangkan oleh Rais Yatim dan ada pula sokongan dari Norza Zakaria. DS Najib kata "Tiada dan tidak payah ada suruhanjaya". Pada mulanya ramai yang menyangkakan saranan Rais Yatim itu sebagai satu sindiran sahaja. Menyindir kerana banyaknya Suruhanraya yang ditubuhkan sekarang. Video clip orang mabuk (diakui sendiri oleh orang yang disiasat) pun diadakan Suruhanjaya. Kalau pun diadakan Suruhanjaya, apakah ahli-ahli UMNO akan patuh kepada cadangan-cadangan yang akan diberikan oleh Suruhanjaya itu? Biarpun Ungku Aziz dan Tun Musa Hitam yang dicadangkan oleh Norza menjadi anggota Suruhanjaya itu. Apakah kesannya kepada ahli-ahli UMNO di kampong? Majoriti ahli-ahli UMNO adalah dari kampong dan bukannya dari bandar besar. Berapakah jumlah ahli UMNO di KL dibandingkan dengan yang ada di kampong? Apa perlunya suruhanjaya kepada mereka? Adakah salah ahli UMNO yang berada di kampong bila PRU 12 yang lalu undi kepada BN merosot? Ahli UMNO yang dibawah, di

Political Secretaries 2008

Thursday April 24, 2008 Political secretaries urged to adopt people-friendly ways PUTRAJAYA : Political secretaries of ministers should steer clear of activities that could lead to a split or quarrel among party members , Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said. The Prime Minister said he wanted political secretaries to work as a team and be people-friendly especially with the scrapping of the parliamentary secretary post. “ Since there are no parliamentary secretaries , all you political secretaries will have to do a lot of work,” he said at the swearing-in of 27 political secretaries to ministers here yesterday. Among those sworn in are political secretaries to the prime minister Datuk Md Alwi Che Ahmad ( Kok Lanas assemblyman) and Datuk Vincent Lim Kian Tick ; political secretary to the finance minister Datuk Reezal Merican Naina Merican ; political secretary to deputy prime minister Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh ; political secretaries to defence minister Datuk

Ex gratia payment

Mengikut apa yang didefinasikan oleh kamus merriam-webster.com , EX GRATIA bererti "as a favour : not compelled by legal right" atau dalam bahasa mudahnya sesuatu yang dibuat tanpa sebarang tanggungan yang dikenakan oleh undang-undang atau peraturan. Sesuatu yang dibuat secara sukarela. Bagi seorang peguam, tawaran untuk sesuatu bayaran ex gratia ini selalunya dibuat secara "tanpa prajudis" dan "without admission of any liability". Selalunya bayaran ex gratia ini dibuat didalam kes-kes kemalangan jalanraya yang mana tidak dapat dipastikan pihak manakah yang bersalah menyebabkan kemalangan itu ataupun oleh syarikat insurans kepada kes langgar lari yang tidak dapat dikenalpasti siapa yang bersalah. Atas prinsip yang dihuraikan, bayaran yang dibuat kepada 6 orang hakim yang "teraniaya" pada 1988 itu adalah tanpa mengambilkira siapa yang bersalah dan adalah diatas dasar kasihan semata-mata. Adakah kerana kasihan atau kesian? Tun Salleh Abas secara te

Judicial Appointments Commission

I read with interest the announcement made by the PM on the setting up of the Judicial Appointments Commission and the putting to rest the ghost of 1988. The Judicial Appointments Commission to be set up will be responsible for the nomination, appointment and promotion of judges and to review the terms of service and remuneration. The announcement made was with the intention to revitalise the Judiciary. The PM was reported as saying by the NST 18 th April 2008 as follows :- "The commission, he said, would identify and recommend candidates for the judiciary to the prime minister. "While the constitutional prerogative of the prime minister to put forward names to the Yang di - Pertuan Agong will remain, the commission will help to evaluate and vet candidates in a systematic and credible manner for the prime minister, based on clearly- defined criteria." The announcement was made at a dinner hosted by the Bar Council Malaysia and attended by "Other notable guests

Political Secretary

Under the Federal Constitution Article 160.. " Member of the administration " means, in relation to the Federation, a person holding office as Minister, Deputy Minister, Parliamentary Secretary or Political Secretary and, in relation to a State, a person holding a corresponding office in the State or holding office as member (other than an official member) of the Executive Council. What are the duties of a Political Secretary vis-a-vis as a Member of the Administration? The position of the Political Secretary as stated in the Federal Constitution is very clear. At the Federal level, Political Secretaries are appointed by the Prime Minister; and at the State level, by the Chief Minister. Nevertheless by the nature of its calling, Political Secretaries are often regarded as a political post. In fact, most of the Government Departments do not recognise letters from Political Secretaries as from one arm of the government to another. Hierarchy wise, Political Secretaries mus

Singapore's report on Pak Lah

Singapore Straits Times report.... April 14, 2008 M'sia's PM refuses to quit, says he will contest his party's leadership KUALA LUMPUR - MALAYSIA'S PREMIER Abdullah Ahmad Badawi says he will not resign and will seek re-election as his party's leader in December. Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi told reporters on Monday there is no reason for him not to contest the post of the president of the ruling United Malays National Organisation (Umno) party. The party will hold its annual general assembly and elections for office bearers in December. Mr Abdullah indicated to the party last week that he will hand power eventually to his deputy, Mr Najib Razak. But Mr Abdullah said on Monday that he will discuss the succession plans only after December. The comments indicate that Mr Abdullah is willing to defy critics in the party who want him to resign soon. Earlier, reports of a growing revolt within Umno following last month's poll disaster has fed speculation th

Leave Politics to Politicians. Civil Service to Civil Servants?

Leave politics to politicians, civil servants told By SIM LEOI LEOI PUTRAJAYA: Civil servants should “let politics be handled by politicians” and concentrate on carrying out their administrative duties and responsibilities. Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said he did not want to hear complaints, particularly about staff at the Finance Ministry, that a project could not go on as planned because the matter was “stuck at the Treasury.” “The Treasury should not act as a hindrance to the implementation of projects under the Ninth Malaysia Plan. In the last four years, we have planned many projects but there was not enough implementation. The mid-term review is currently going on. “So, within these last few years under the 9MP, we have to further enhance our implementation. The Treasury is the main agency involved because many other ministries refer to it for vital decisions. “I don’t want these projects to get stuck at the Treasury and for it to become the cause of delay,”

Kalau Babi Katakan Babi (Part 2)

Keliru kita dibuatnya. Khalid Ibrahim kata projek ladang babi itu dirancang dan diluluskan semasa Khir Toyo masih MB Selangor. Khalid kata ladang babi moden itu bagus dan mendapat sokongan oleh PAS/DAP dan bloggers. Ali Rustam yang kutuk projek itu melalui blognya dibelasah habis-habisan oleh bloggers lain yang memberikan komen. Ali Rustam nampaknya tak ada "acumen" untuk jadi pembangkang. Hujjah dia senang dipatahkan oleh lawan. Kalau ladang babi itu baik untuk mengawal pencemaran dan sebagainya, kenapa Khir Toyo nafikan yang perancangan dan kajian impact nya telah dibuat pada zaman beliau. Sepatutnya Khir Toyo mesti tampil mengakui yang projek itu adalah hasil buah fikirannya dan mendedahkan yang Selangor di bawah Khalid Ibrahim sekarang ini tidak boleh claim credit terhadap projek itu. Khir Toyo salah perkiraan kerana tidak mengaku memulakan projek itu. Mungkin dia fikir projek itu tak baik dan haram? Atau mungkinkah ada udang di sebalik batu seperti yang dikatakan dal

Timbalan Menteri Besar atau Timbalan Kepada Menteri Besar?

Undang-Undang Tubuh Kerajaan Pahang atau "The Laws of the Constitution of Pahang" adalah tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan atau "The Federal Constitution". Perkataan Constitution membawa erti seperti berikut melalui carian dalam laman : http://www.merriam-webster.com/dictionary/constitution - 1: an established law or custom : ordinance 2 a: the physical makeup of the individual especially with respect to the health, strength, and appearance of the body b: the structure, composition, physical makeup, or nature of something 3: the act of establishing, making, or setting up 4: the mode in which a state or society is organized; especially : the manner in which sovereign power is distributed 5 a: the basic principles and laws of a nation, state, or social group that determine the powers and duties of the government and guarantee certain rights to the people in it b: a written instrument embodying the rules of a political or social organization Definasi "

Sang Kelembai Moden

(Zaharin: ‘I will still criticise Pak Lah if I have proof of misdeeds’) Dulu semasa kecil selalu kita mendengar cerita Sang Kelembai. Cerita dongeng dan rekaan semata-mata untuk melelapkan mata. Paling takut kalau disumpah Sang Kelembai. Semalam 10hb April 2008 suratkhabar The Star melaporkan Sang Kelembai cium tangan Abdullah Hj Ahmad (Sang Kelembai kata dalam IC tiada Badawi. Bila masa dia tengok IC PM) PM Malaysia. Tidak dapat diketahui samada Sang Kelembai terkena sumpahan Pak Lah atau Pak Lah yang kena sumpahan Sang Kelembai. Bak kata P. Ramlee "Kita tengok siapa yang kena...." Bagi yang kenal Sang Kelembai, beliau seorang yang "colourful" dan bab bela kawan Sang Kelembai lah yang hebat. Bab hentam kawan pun beliau hebat. Sang Kelembai kata dia kenal Pak Lah sejak zaman belia lagi tapi hentam tetap hentam. Adakah Sang Kelembai pejuang UMNO tulen? Berapa ramaikah ahli UMNO yang seberani Sang Kelembai? Tegur depan-depan, maki hamun depan-depan dan tidak menja

The most contemptible of politicians & individuals.

Tun Dr. Mahathir wrote to Karpal Singh... 3 April 2008, YB Mr Karpal Singh Member of Parliament, Bukit Gelugor Yang berhormat Thank you for your letter. You and my other detractors will never believe me whatever I may say. You are moved by pure hatred and I cannot respond to people who can never accept reality. My conscience is clear. I have done what was my duty and I owe nobody any apology. I am sure you will make use of this letter to dirty my name further. That is your right. I think you are the most contemptible of politicians and individuals. Dr Mahathir bin Mohamad Many years ago there was one Kiai Mahaguru (don't really remember his full name) who lived in Selayang, Selangor. He was so mad with Karpal Singh and was telling everbody that he would slap Karpal Singh. Can't really remember whether the Kiai did manage to do so?

Kalau BABI katakan BABI !!!

Kalau Babi katakan Babi. Jangan pulak sebut KHINZIR !!! RM 100 juta untuk buat kandang babi moden? Belum pun sempat 100 hari memerintah, PKR/PAS/DAP sudah hadiahkan Selangor dengan anak-anak babi dan nangoi...

It's NOT a big deal !!!

Pahang Umno secretary's resignation makes it easy for Adnan KUANTAN, Wed: 9th April 2008 (NST Online edition which differ from NST Newspaper 10th April, 2008 Thursday) Pahang Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob has described Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman’s resignation as Pahang Umno liaison secretary as the right choice to make. "Indirectly, he has made my job easier as I don't have to sack him," he said in response to the resignation made on Monday.The Pahang Umno liaison chief also said that Ahmad Tajuddin was a gentleman as he made the decision to quit when he felt that he could no longer work for the party and its leadership. " It's not a big deal . Even the United Nations and Umno secretary-generals have to resign (when the time comes)," he said in jest. Asked who will replace Ahmad Tajuddin, Adnan said he had yet to decide although many candidates had offered themselves. “I am in no hurry to fill the post as the state liaison committee has

Cari yang baru, maybe?

Terdapat banyak berita yang disiarkan melalui Media Cetak yang menarik perhatian kebelakangan ini. Di Selangor cerita kandang Babi. Di Pahang cerita Tajuddin Sulaiman letak jawatan SU Badan Perhubungan UMNO Negeri dan juga cubaan bunuh diri di Genting (terselamat sebab jatuh atas jaring). Di Kedah pasal nombor plet kereta rasmi MB dan tertembak anak sendiri disangka pencuri. Khir Toyo khabarnya nak pergi Umrah dan Ali Rastam pula nak jawatan Naib Presiden UMNO lagi. Rafidah pula nak namakan siapa bakal pengganti dia ( Wanita UMNO ni dia punya ke? ). Gani Patail kata kes terhadap Dr. Mahathir tak ada bukti. Adnan Yaakob nak jawatan dilantik saja dan tak nak rebut-rebut. Ali Rastam dan Rafidah menarik perhatian kerana jawatan mereka dalam UMNO. Ali Rastam selaku Naib Presiden ditugaskan untuk melatih dan membina semangat ahli-ahli. Dari keputusan PRU 12 nampaknya beliau gagal. Jati Diri dan semangat juang ahli UMNO tidak kental. Pengambilan ahli baru juga gagal kerana masih

Sang Kelembai dah balik

Sang Kelembai a.k.a Zaharin Yassin sudah kembali bersama Pak Lah. Bila kita boleh jumpa Bro?

Pahang Owing RM37 million to a Logging Company?

NST page 21 Tuesday, April 8, 2008 Contempt of court action against Pahang Government for not paying RM37m compensation By Shahrum Sayuthi 08 April, 2008 A logging company is contemplating a contempt of court action against the Pahang government for failure to pay compensation amounting to over RM37 million. Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd was awarded the amount by the High Court here last year. The State Government, through the Forestry Department, was found to have acted illegally by the court when it refused to renew a logging licence for the company in 2000. The licence was for the company to continue its logging activities at a 10,000ha concession area in Mukim Bebar, Pekan. The deadline for the payment of the compensation was on Sunday. Lawyer Mohd Iqbal Hamdy Mohd Rusdi, who represented the company, said it has no other recourse but to file a contempt of court action. He claimed that the State Government had willfully ignored the court order. "Even though we believe there

NEWS vs STORIES

Hari ini 8hb April 2008 genap satu bulan keputusan PRU 12 diketahui. Selepas PRU 12, sekarang ini tumpuan kepada satu lagi PRU (Pilihanraya UMNO). Sana sini sudah mula desas desus dia tu nak jadi Ketua sana Ketua sini. Yang kalah PRU 12 dulu pun sibuk juga menawarkan diri. Masing-masing ada formula boleh pulihkan parti. Masing-masing kata dia lah yang handal dan dapat sokongan sana sini. Khir Toyo yang hadiahkan pegawai kerajaan dengan PENYAPU pun hendak tawarkan diri. Tak kurang juga yang awal-awal lagi kata tak mahu tawarkan diri tetapi kalau dapat sokongan akar umbi boleh juga. Senario dikalangan orang-orang Cina & India lain sikit dari Melayu. Selepas saja PRU 12, Samy Vellu terus terima Subramaniam balik dan dengar khabarnya dah bincang dengan Kayveas cari jalan macam mana nak selesaikan masalah kaum India. Malah Samy Vellu telah mula memperjuangkan ketua-ketua Hindraf yang ditahan ISA. Entah apalah yang dirancang oleh Ong Kar Ting dengan Koh Tsu Koon dan Lim Keng Yaik untuk s

Lawatan Turun Padang MB Pahang

MB Pahang telah mula bergerak ke seluruh pelusok Negeri untuk berjumpa semua ahli UMNO peringkat akar umbi. Beliau telah bermula dengan Bahagian Bentong pada 28hb Mac 2008, diikuti dengan Raub, Lipis, Cameron Highlands, Jerantut, Kuala Krau, Temerloh dan yang terkini Bera. Semua peringkat pimpinan telah dijemput dan diminta untuk meluah apa juga yang terpendam di hati ahli. Rata-rata ahli di peringkat akar umbi merasa sedih diatas prestasi UMNO di PRU 12 yang lalu dan berjanji untuk terus berjuang meletakkan UMNO di tahap gemilang selama ini. Inisiatif MB Pahang adalah yang terbaik yang dilakukan oleh pemimpin UMNO dan mesti diberi ucapan tahniah. UMNO mesti kembali ke akar umbi dan mesti hentikan perebutan jawatan. Baiki parti dahulu dan jangan asyik berebut jawatan.... Tahniah YAB MB Pahang...