Monday, November 29, 2010

Tuan Ibrahim Tuan Man sokong Bajet Pahang

Semasa menjadi Wakil Rakyat 1 penggal 1999 hingga 2004, Tuan Ibrahim Tuan Man sokong Bajet Pahang yang dibentangkan. Kenapa pula sekarang persoalkan? Kononnya Ekonomi gawat, Pahang akan muflis. Tiada sepatah perkataan pun dalam Hansard Sidang Dewan untuk penggal 1999 hingga 2004 itu Tuan Ibrahim mempersoal atau membantah Bajet yang dibentangkan. Malah tiada juga cadangan daripada beliau untuk mengatasi Bajet yang dikatakan defisit itu.

Sila lihat table dibawah yang dipaparkan dengan jelas menunjukkan perbelanjaan sebenar kerajaan Pahang mulai daripada tahun 1980 hingga 2010. Walaupun semasa pembentangannya Bajet itu dianggarkan defisit, tetapi selepas diambil perbelanjaan sebenar, ianya menjadi surplus dan bukan defisit.
Tuan Ibrahim Tuan Man tidak perlu lah melalak melolong diluar. Semasa anda menjadi Wakil Rakyat tiada pun cadangan yang baik yang anda pernah kemukakan di DUN Pahang. Malah tiada sedikit pun tercatit dalam Hansard anda mempersoalkan Bajet Defisit. Untuk makluman anda, Bajet yang dibentangkan itu hanyalah anggaran untuk apa yang dijangkakan akan dibelanja dan diperolehi untuk tahun hadapannya. Sebenar dengan anggaran amat berbeza.

Sudah sudah lah mengelirukan rakyat. Berkata benarlah kerana anda kononnya Ustaz!

No comments:

Post a Comment

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)