Tuesday, October 12, 2010

Who say we cannot discuss racial issues sensibly?

Who say we Malaysians cannot discuss racial issues sensibly? I posted what was said by the PM at the MCA General Assembly recently and the number and quality of discussion was just amazing !!! 
Shamsuddin Nawawi 
“You look after me and I’ll look after you. You can’t just make demands but don’t give us the support we need when the time comes. “You must tell the Chinese that it’s not just about the community, but about the nation.”
AGREE with the PM on this. To all Malaysian Chinese who are born here, especially and are Malaysian CITIZENS, please take heed. Show your loyalty. Prove to us You Are Malaysian First, then Chinese? No more nonsense please...You are no more a pendatang, right? Singh Is Kinng Sat Bin Dee Mek YamKijangMas Perkasa Vincent Ho
23 hours ago · Privacy: ·  ·  · Share
    • 汪建佑 Ang Kian You Jason sure we are not pendatang lah dato
      23 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Yeah....thats what the PM said....so please thank the PM & support...
      23 hours ago · 
    • 汪建佑 Ang Kian You Jason we are always support mah. you say want to come to see me, untl now no news?
      23 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Bz lah Jason....next time ok...
      22 hours ago · 
    • 汪建佑 Ang Kian You Jason haha dato dekat mana? johor ?
      22 hours ago · 
    • Vincent Ho I'm always a Malaysian. Period. a peranakan cina on top of that. I stick by being a Malaysian 1 n only. if not, nanti meleleh dibuatnya...
      22 hours ago ·  ·  3 people
    • Shamsuddin Nawawi We have no where else to go...just be nice will be the way forward...
      22 hours ago ·  ·  1 person
    • Khairul Mk Alahai PM cakap je tu. Kalau betul diorg tu bukan pendatang, sepatut PM dan diorg semua dah berbicara dan memberi ucapan di dalam bahasa kebangsaan. Majlis Rasmi tidak menghormati bahasa kebangsaan. Samada PM yg sakit bersekali dgn Alien MCA.
      22 hours ago · 
    • Vincent Ho 
      those days not much of demands was made...and everything was good. Malaya achieved its independence and everyone was happy. Nowadays it seems...everyone is asking for something. We forget to ask what does the country wants of us to do and not the usual question of what we want of the country to do for us.
      True DSN: unless any1 of us own an island somewhere n cud move there...until then make peace and accept the fact we are all here to stay as 1Malaysia. Salam.
      22 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi KMk, kita kena faham Perlembagaan Malaysia mengatakan bahasa Melayu adalah bahasa rasmi, tetapi bahasa lain masih boleh digunakan. Yg tidak patut digunakan ialah Bahasa lain dari bahasa Malaysia digunakan sebagai medium of instruction....
      22 hours ago ·  ·  2 people
    • Jenning Lum 
      Melayu layu from Java, Sumatra & so on, mamak from India, Cina from China. That was long ago. When I go to China they refer me as "Lao Wai" (which means 'foreigner').
      So, you tell me "am I pendatang here, or when I go to China! I was born in Bentong, Pahang, Malaysia.
      So, what does YB Dato Seri Najib want the Malaysian of Chinese origin to do? What are the top 10 items in his wish list?
      What do the Malay community in general expect from the Malaysian Chinese community? Answering this maybe the step towards racial integration.
      22 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Jenning, racial integration is very simple to achieve if all of us behave like we did during our SMS Reunion. No one cares whether you are Chinese I am Malay. We are from the same school ! Period. Enjoy our lives together. Laugh together, joke together and if we fight, quickly patch up....or else the teacher will rotan us....make sense or not?
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Similarly Jenning, during our school days, we can call Malai Chai to the Malays and Cina qui to the Chinese...we might punch each other than, but when we grow up, we just laugh at it. Why are we able to that? Bec. we are from the same school, right? So how about One School For All?
      21 hours ago · 
    • Jenning Lum 
      That's right! I think we all want a caring, just & fair, government that can lead the country, in the right direction.
      I must say that (as a citizen) I like what YB Dato Seri Najib had been doing, especially over the last year. I believe most Malaysians will feel & think the same.
      21 hours ago · 
    • Singh Is Kinng But why you people are behaving like one, live within your own community, go to your own schools, speak your own language ... as if you're telling ... SECLUDE AND SEGREGATE US ... WE ARE ALIENS!!!
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Singh....come over lah...come to the same school like all of us. Don't just stay at home after u jaga lembu and then send your money to India. Here u eat capati & susu only...what lah U....
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Jenning, I agree. DS Najib is doing things in the right direction....but I worry about the extra baggages that he is carrying....just look at his cabinet members which I do not want to give names...but u know who....
      21 hours ago · 
    • Singh Is Kinng Dato' Sam, I have certain pride being a pseudo Punjabi ... our ancestors told us that it was Punjabi who discovered this Galaxy ... that's why it is called MILKY WAY ... HE HE HE
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Singh, I must also say sorry to you. During my school days, I called you people Bangaalii.....sorry OK...
      21 hours ago · 
    • Yasmin Azman To' Sam :...I agree with u. If wanna to have true Malaysian, should start with a one school system....is this so difficult?
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Yasmin, it is not difficult at all. Its political will that is so difficult and it was made so difficult by people who is so difficult in getting their grey matter working...
      21 hours ago · 
    • Singh Is Kinng 
      Dato' ... allow me to give my opinion while answering to this question:

      "What do the Malay community in general expect from the Malaysian Chinese community? Answering this maybe the step towards racial integration."

      I would say social contract was a working experiment that eventually formulated the governing principles in this multiracial country. The Bumis were given security of the right ... and the emigrants were able to practice their right as full citizens.

      However, once the said contract is challenged, then we start wondering ... are you people trying to take everything for us until we have nothing left? Reading through global history ... we have reasons for being worried.
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Singh, let me also say that citizenship was given on the agreement that they accept the rights and privileges of the Malays & Bumiputera. It was a deal actually. So, now we don't question the jus soli, they must also not question the rights & privileges. Just like coming into my house with the agreement that u must take off your shoes and don't say anything about how I arrange my furniture. That's my right & privileges to have cheap or expensive furniture...
      21 hours ago · 
    • Singh Is Kinng 
      Jenning Lum: Melayu layu from Java, Sumatra & so on, mamak from India, Cina from China. That was long ago. When I go to China they refer me as "Lao Wai" (which means 'foreigner').

      ******************************************************

      Scientific evidence says otherwise. Care to talk about DNA?
      21 hours ago · 
    • Singh Is Kinng Continue later Dato' ... back to work now.
      21 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Aisay Singh, what if my DNA show that I have Chinese blood....how? All this while I thought I am Malay...issshhh
      21 hours ago · 
    • Vincent Ho ‎...and me have darah Melayu pula?
      ;p
      20 hours ago · 
    • Singh Is Kinng Dato', Mr Vincents ... don't worry ... DNA evidence says that we are all Africans ... HAIL NELSON MANDELA ... HA HA HA!!!
      20 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      Jenning Lum... Melayu bukan dari Jawa... Latest study shows that Malay, Chinese, Mongolian, Champa, dll... dari satu root from Tibet Highland...Sebab tu semua bangsa dari utara (Tibet) sampai ke Semenanjung Tanah Melayu mempunyai martial arts (bukti fizikal)... You boleh check world's map...Tibetans dah develop martial art sejak 3000 tahun sebelum Masehi dan ada yang berpendapat semasa zaman ais akhir... DNA Orang Asli tak sama dengan DNA org Melayu kerana mereka lebih kepada negrito yang berasal dari Nagaland di Assam India yang dipercayai berhijrah dari Afrika..

      Melayu termasuklah Champa, some Cambodian, Siam dan some of chinese tribe mempunyai beberapa persamaan DNA...because we came from one root... From Tibet
      19 hours ago ·  ·  1 person
    • Azanisham Samat 
      Jawa adalah bangsa lain dan memang mendiami kepulauan Jawa sejak 1.8-1.3 juta tahun yang lalu.. sebagai bukti.. You boleh study pasal Homo erectus erectus atau lebih dikenali sebagai Java Man yang ditemui pada 1891 di tebing sungai Solo Kecamatan Trinil - Ngawi di east java...

      Bangsa Cina asli pula dikenali sebagai Sinanthropus pekinensis atau Homo erectus pekinensis....

      Ada sesetengah Teologist berpendapat.. bangsa Homo Erectus ini telah pupus semasa banjir besar Noh atau Noah... dan diganti dengan bangsa lain.. Malahan sesetengah teori tidak popular berpendapat bahawa Noah Ark terdampar di Tibet tetapi malangnya tiada bukti arkeologi...

      Melayu adalah Open Race... Sesiapa sahaja yang bertutur dalam Bahasa Melayu, Mengamalkan Adat Resam Melayu dan paling pentingnya beragama Islam yang mana adat resam melayu itu tidak akan bersalahan dengan hukum Islam...

      FYI.. semasa zaman PKMM... Tun Tan Cheng Lock tanpa berfikir panjang bersetuju dengan gagasan nama bangsa di Malaysia jika merdeka adalah Melayu... No Chinese, No Indians only Melayu... Malahan cadangan pengiliran Agong 5 tahun sekali juga adalah idea Tun Tan Cheng Lock...
      19 hours ago ·  ·  1 person
    • Sally Markasan panjangnya .. anyway bagusla ada pengkaji sejarah kat sinih..haha
      18 hours ago · 
    • Vincent Ho Adalah penting bagi kita rakyat Malaysia...menyatakan pendirian kita sebagai bangsa Melayu dan bukannya mengikut perkauman yang sedia ada. jika x sehingga bila agaknya integrasi yg mantap dpt dikecapi walaupun negara ini sudah merdeka sejak 1957.
      18 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      Jenning Lum.. Jika u seorang Islam... I tak akan anggap you sebagai seorang chinese atau Indian... Tapi I akan anggap you sebagai seorang saudara.. not only as Malaysian... Kerana persaudaraan dalam Islam lebih universal dan lebih besar berbanding perpaduan dalam sebuah negara...

      Kami orang melayu mendahulukan darah daging, kemudian sahabat handai, kemudian satu kampung/daerah, kemudian satu negeri atau negara dan akhirnya satu Islam.. Tetapi "mendahulukan" itu menjadi lebih erat jika saudara/sahabat kami adalah Islam.. So apatah lagik jika anda adalah saudara darah dengan saya, sekampung senegeri dan senegara dan seagama...

      Ramai orang melayu yang masih berfikiran lama dengan menganggap Chinese dan Indian sebagai pendatang... Tetapi ramai yang berfikiran terbuka hari ini... Susah nak cakap la jenis diorang ni... Tapi itulah Malaysia... ada macam2 bangsa, macam-macam kaum, macam2 agama.. dan macam macam ragam orang....
      18 hours ago · 
    • Sally Markasan Azani, camana kalau Jawa campur Cina sikit..
      18 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      Vincent Ho... kehkehkeh.. Nama bangsa tu sebagai melayu sebab nama negara yang nak dimerdekakan zaman tu adalah Tanah Melayu... Maka semua kaum dinamakan sebagai bangsa Melayu.. Selain itu ianya juga adalah untuk menunjukkan persamaan hak...

      Di Malaysia ni banyak sangat Myths... kalau panggil Mythbuster pun diorang surrender...contohnya Orang Cina ada persatuan yang tolong diorang meniaga... dan orang melayu nak berniaga kerajaan bantu... chit poodah... Sampaikan ada kawan chinese saya tanya "ada ka itu persatuan, kalau ada saya mau masuk la.. bayar wang pun tak apa".. Melayu nak meniaga kerajaan tolong? hahahahah Kalau you jadik melayu, you mintak tolong kat MARA... you tau la macam mana suwey mau mintak tolong...

      Lagik satu... Orang melayu kener sedar dan boleh memahami hak istimewa dalam perlembagaan dan Hak Istimewa DEB... DEB dah tamat pada 1998, tapi Tun Mahathir dah lanjutkan 10 tahun lagi sampai 2008.. sekarang dah tamat... Melayu kena berubah, bukan dibantu... Bagilah sorang satu permit teksi, semua kerje kerajaan, semua belajar dapat biasiswa (Perkara 153).... melayu tetap macam tu jugak melainkan mereka berubah... Chinese bukan untuk dimusuhi tetapi dirapati... mereka banyak ilmu kerana perniagaan sudah jadi darah daging mereka... Tetapi andai semua Ilmu chinese ni dipelajari oleh melayu tetapi tidak mencontohi semangat mereka... sama jugak...

      I believe.. tak semua melayu itu miskin dan tak semua cina itu kaya...
      18 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      Jawa campur cina sikit? sikit tu tang mana? tang kaki ker tang tangan ker hahahahahahah

      Nasib baik tak campur Keling.. Keling + Cina + Jawa = Keciwa... hahahahah

      To indians... Keling is not offended word... Keling datang dari perkataan Kalinga.. one of state dalam India sebelum disatukan oleh Asoka.. Kalinga adalah sebuah negeri yang mengamalkan pemerintahan ala demokrasi, pemerintah yang bijak dan teknologi yang tinggi... Kalinga adalah negeri yang paling sukar ditakluki oleh Asoka... So Melayu dah kenal Kalinga sebelum India ditubuhkan...
      18 hours ago · 
    • Azanisham Samat Melayu adalah Open Race.. Chinese ka, Indians ka, Arab ka, jawa ka... Asalkan mereka beragama Islam, bertutur dalam Bahasa Melayu (juga Open Language) dan mengamalkan adat resam melayu (juga Open Tradition).. maka mereka adalah Melayu...
      18 hours ago · 
    • Vincent Ho Azanisham: ...dan saya percaya x semua yg Islam itu Melayu dan x semua yg Melayu Islam. Peace be upon you. Salam 1Malaysia.
      18 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      To vincent Ho.. tak semua orang Islam itu beriman, dan tak semua orang beriman itu Islam...

      Dalam perlembagaan Malaysia... untuk ditakrifkan sebagai Melayu.. anda wajib beragama Islam... Kalau bukan Islam tapi asalnya Melayu??? Perlembagaan secara jelas menafikan mereka sebagai Melayu...
      18 hours ago · 
    • Shamsuddin Nawawi Wah....this is very interesting. Thanks Azanisham for the in depth explanation. Very enlightening.....
      17 hours ago · 
    • Azanisham Samat Biasalah Datuk... Orang Pahang.. Kalau tak besor akalnya, besor temberangnyer heheheheh
      17 hours ago · 
    • Vincent Ho 
      Azanisham: adakah baiknya kita sesama rakyat dapat berdialog secara aman...dgn penjelasan yg mendalam mengenai sesuatu agenda / isu tanpa menyakitkan hati mana2 pihak yg sedang membentangkannya?
      perkara ini patut dipupuk di kalangan cendiakawan atau rakyat yg ingin tahu mengenai Islam dan Melayu secara lebih mendalam. Ia boleh mengelakkan perbalahan sesama diri apatah lagi perselisihan faham antara kita semua.
      Salam 1Malaysia.
      17 hours ago · 
    • Noor Halimi Abdul Manap sorrry everybody.... itu perlembagaan mesti mau faham...don't be offended to be called pendatang...as long as malaysia can give and have given you heaven petty things should be sidelined but to many this is not enough...what more can give u happiness...the malays be
      11 hours ago · 
    • Noor Halimi Abdul Manap called melayu but they are the same as all malaysians...their 30% equity or much less now has been questioned but none of the privileges of the others being taken away.....should i say PLEASE analyse.
      11 hours ago · 
    • Azanisham Samat 
      Pak Halimi... Saya panggil Pak jer la sebab usia anda setara ayah saya...

      Peruntukan 30% ekuiti melayu akan jadi sia-sia seandainya melayu masih di takuk lama dan tak mahu berubah... Melayu disini bukan sekadar orang melayu marhaen tetapi pegawai-pegawai melayu dalam kerajaan... Sebab itu saya katakan tadi.. sekiranya semua orang melayu diberi permit teksi contohnya, semua belajar dapat biasiswa dan semua kerja kerajaan, nasib melayu tidak akan berubah melainkan kita mengubahnya sendiri... Kita merasakan kejayaan orang cina sesuatu yang offended tetapi kita tidak berusaha menyaingi mereka...

      Yang jual tanah pada cina pun melayu... soalan saya... salahkah mereka beli tanah yang melayu sendiri jual?

      Begitu jugak pegawai kerajaan... Mereka perlu sedar bahawa mereka berkhidmat untuk membantu orang Malaysia dan keistimewaan "peribadi" sepatutnya pada bangsa mereka sendiri.. Tetapi berapa ramai pegawai melayu yang mengaut keuntungan dari usahawan melayu (contohnya) yang sedang naik dan memerlukan bantuan kerajaan?...

      Begitu jugak dengan ayat dari usahawan melayu yang kata "Inilah melayu, taknak beli dari peniaga melayu... beli kat cina jugak".. Menolong melayu bukan sekadar pembeli melayu mesti membeli dari peniaga melayu.. tetapi juga peniaga melayu mestilah membantu pelanggan melayu dengan menawarkan harga yang kompetatif dan perkhidmatan berkualiti.. Kita tidak akan berjaya dalam perniagaan semata-mata kerana "Melayu"...
      10 hours ago · 
    • Noor Halimi Abdul Manap 
      anak azan...panggil pak mcm bunyi indon le pulok. ...kalau pak cik tu kira ok le nak azan.....bila cerita bab melayu ni kalau sesiapa nak marah marah le....alhamdulillah disebabkan kehebatan allahyarham tun razak ramai melayu yang cerdik pandai telah berjaya dan kaya...dan yang kaya dan berjaya mula mempersoalkan hak melayu pula .Bila beliau meninggal ada yang bertepuk tangan....siapa ye?...sebenarnya rata-rata melayu ini easy type sebab itu inggeris mudah menguasi dan sekarang orang lain cuba pulok.....melayu skrg ni majoriti mahu senang cara mudah....samada keja gomen atau niaga...Diatas faktor-faktor negetif ini melayu perlu terus dibantu dengan harapan majoriti akan lama kelamaan sedar...Pakcik orang niaga dan anak pak cik pun niaga...Tak pernah minta tolong pada UMNO,kerajaan,bank dan sesiapa untuk maju.... hanya pada Allah....Syukur alhamdulillah semua ok...walau pun berhempas pulas....Niaga bukan senang anak azan....cakap senang buat belum tentu....Kalau free market jawabnya tergolek-golek lah mejoriti melayu..So tanya kenapa ada yang hendak meminggirkan melayu...buakan semua cina kaya dan bukan semua melayu miskin tapi susah nak cari cina miskin dan senang nak cari melayu miskin,susah dan merempat...salam.
      3 hours ago · 
    • Vincent Ho 
      cina miskin ada juga...disebabkan maruah, ramai diantara mrk x akan mengaku mrk miskin...biarpun ada yg kas pagi makan pagi kas petang makan petang.

      Jika Islam yg suci serta mulia digunakan untuk seseorang menjadi Melayu...bukankah Islam dipersalahgunakan. Islam patut diberi tempat yg lebih tinggi dari isu perkauman, kerana ianya adalah keseluruhan.

      Salam 1Malaysia.
      2 hours ago · 

No comments:

Post a Comment

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)