Wednesday, January 6, 2010

Kenapa Pakiam mahu Allah dalam tulisan Arab?

Saya membaca laporan Malaysian Insider yang mana Tan Sri Bernard Dompok mengatakan:-
"A senior Christian member of the Cabinet, Tan Sri Bernard Dompok, said Sabah adherents call God “Allah” because the younger generation are more comfortable using Bahasa Malaysia as Muslims remain outraged over a ruling that allows Catholic weekly Herald to use the term. He also noted the term had been used for a long time, even before Sabah decided to form Malaysia with Malaya, Sarawak and Singapore in 1963.“The Sabah communities have always used Bahasa Melayu as it is the regional lingua franca and Christianity has been in Sabah since 1881,”
Seterusnya beliau juga berkata:-
"He noted that the Christian Bumiputra community in Sabah, like the Murut and Kadazandusun, perform religious rites in three languages – English, Bahasa Melayu and their mother tongue. “In the rites where English is used, the term is God while the rites in Bahasa Melayu is Allah and the one in the mother tongue, like Kadazandusun, is ‘Kinoingan’,”

Kalau Bahasa Melayu lah yang dimaksudkan, kenapa pula Tan Sri Pakiam membuat penerbitan dalam bahasa Arab seperti yang dipamirkan didalam gambar diatas? Adakah Kadazan, Dusun, Murut dan mereka di Sabah dan Sarawak itu ber"lingua franca"kan  bahasa Arab atau Jawi? Adakah KINOINGAN itu Allah?

5 comments:

 1. Jangan panggil tan sri kalau orang tu tak tahu nak menghormati agama lain. Tan sri ni untuk orang yang menghormati pegangan orang lain. Baik lucut gelaran dia dan tahn di bawah ISA.

  ReplyDelete
 2. Terima kasih Shahril Ishak,
  Kita panggil Tan Sri bukan sebab kita hormat dia. Kita hormat kepada SPB YDP Agong yg kurniakan.
  Salam

  ReplyDelete
 3. Siapa William Shellabear ini?

  Di alam Melayu dulu, dia terkenal dengan gelaran `The Reverend' (Paderi Kristian) Shellabear bermazhab kristian Methodist. Dia juga dalah askar Inggeris yang datang ke Singapura dan Malaya sebagai askar dengan tugas tertentu. Biografi Shellabear telah ditulis oleh seorang pengkaji, Robert Hunt menerusi karya William Shellabear: A Biography.

  Dalam buku itu Robert Hunt telah menyatakan bahawa: CITA-CITA SHELLABEAR MAHU MENGKRISTIANKAN ORANG MELAYU DI SEMENANJUNG DAN INDONESIA...more at paklebai.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. Pak Lebai,
  Terima kasih kerana berkongsi ilmu yg berguna. Itulah pun niat mereka sebenarnya
  Salam

  ReplyDelete
 5. Bah sangat menyokong pendirian pemimpin2 PAS terutamanya Tn Guru Hj Nik Aziz berkenaan sokongan terhadap kejayaan perjuangan 'Herald the Catholic Weekly'.

  Terlalu lama perkara perjuangan ini untuk diselesaikan, setelah selesai dengan keputusan Mahkamah membenarkan 'Herald' mengunakan perkataan "ALLAH" dan juga diterbitkan dalam Bahasa Melayu, banyak pehak pula yang menentang nya sampai ada yang bom atau bakar gereja.

  Hanya Pemimpin2 PAS sahaja yang nampak bersetuju. Maka dengan ini pehak pendakwah Catholic akan lebih memudahkan tugas2 dakwah nya dikalangan kaum kami. Ada kemungkinan lebih ramai yang minat agama Catholic kerana ianya dianggap lebih kurang sama saja dengan Islam, bahkan ianya lebih senang kerana tidak banyak yang perlu dipelajari.

  Selain dari itu bab makan minum pun tidak berubah boleh makan dan minum semua nya. Kerana tidak ada halal atau haram dalam segi pemakanan. Kejayaan 'Herald' ini akan memberi kan lebih ramai kaum asli memeluk agama Catholic.

  Mudah-mudahan orang melayu pun banyak ikut sama masuk katolik yang mudah dan senang ini.

  Sekarang kita sudah tidak ada apa bezanya, kita juga sama2 sembah ALLAH yang maha esa. Ameeeen!!!!!!!

  ReplyDelete

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)