Tuesday, December 2, 2008

Wilayah Celcom, Budaya Celcom?

Celcom Broadband.
MUKTAMAD.
Terpantas di Wilayah Celcom.

Itu lah yang boleh kita baca dari papan iklan gergasi di persimpangan Jalan Besarah/Jalan Teluk Sisek/Jalan Tanjung Lumpur di Kuantan.

Dulu papan iklan gergasi ini telah kelihatan seperti mengangkangkan gambar Hari Keputeraan Sultan Pahang sebagaimana boleh dibaca dalam Celcom Terkangkang!

Tidak ada masalah kalau Celcom hendak buat iklan sebesar mana pun. Buat lah. Tetapi kenapa perlu dipamirkan gambar perempuan yang terkangkang? Tidak adakah gambar perempuan yang lebih sopan? Apakah budaya yang hendak dibawa oleh Celcom? Budaya terkangkang sana terkangkang sini?

Adakah ini akan menarik pelancong untuk datang ke Kuantan. Tidakkah boleh dipamirkan gambar perempuan Melayu, Cina dan India sebagai satu lambang perpaduan sesama kita?

Tidakkah ditapis dahulu gambar yang hendak dipamirkan oleh pihak yang memberi kelulusan? Atau adakah ajenda tersembunyi yang hendak dibawa oleh Celcom? Banyak persoalan yang dikemuka banyak pula persoalan lain yang timbul!

7 comments:

  1. Iklan ni tak lah lucah sangat,melainkan ianya 2D - 2 dimensi - maksudnya kita pandang dari bawah akan nampak lain dari pandangan jauh. Nak pastikannya kita kena lihat apakah ramai orang yang duduk memerhati dari bawah iklan berkenaan, kalau ramai - ye lah tu.

    Atau ini mungkin iklan untuk mengiklankan apa yang ada dilorong-lorong gelap di Kuantan yang kebelakangan ini disamakan dengan Hatnyai (?)

    Bagaimanapun,kepekaan DSM harus dipuji kerana ramai orang lain yang hanya memerhati tetapi tidak dengan hati.
    http://braveheart-blogger.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. aku tak paham langsung maksud saudara ini. Bagi saya tiada apa masalahpun tentangnya ataupun saudara sememangnya anticelcom

    ReplyDelete
  3. Kepada YB Raz Gothic yg tidak paham itu tidak mengapa. Memang ramai yg buta hati dan buta telinga.
    Berfikir akan menyakitkan otak kita. Baiklah jgn kita berfikir kalau kita tidak mahu sakit otak!

    ReplyDelete
  4. dont be overly sensitive.. it's harmful to your health, DSN.

    ReplyDelete
  5. Salam Dato',

    No more Maya Karin? Kalau iklan Celcom kat Kelantan Maya Karin siap bertudung.

    ReplyDelete
  6. Dear Aishah Adnan,
    To be frank, it actually brought the awet muda out of me...thanks though for your concern..

    Mr. Piggy Singh,
    That is exactly what I mean. Why is Celcom so respectful when in Kelantan? Shall we take a look at Celcom's deeply and lift the veils?

    ReplyDelete
  7. Notice Celcom is the only phone company using a lot of women to promote their products. Add in their obsession with X (XpaX lah, U of X lah, S of X lah) and Blue (Celcom Blue)...one is left with only one conclusion.

    ReplyDelete

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)