Thursday, May 22, 2008

SIDANG DEWAN UNDANGAN NEGERI PAHANG MULAI 20HB MEI, 2008

Mesyuarat Kedua, Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri Pahang ke 12 telah mula bersidang pada 20hb Mei 2008 dengan Perasmian oleh KDYMM Sultan Pahang.

Titah Ucapan KDYMM Sultan Pahang antara lain menyebut bahawa Pilihanraya dan kempen pilihanraya telah selesai dan ADUN mesti lah menjalankan tugas untuk memajukan negeri dan berkhidmat untuk rakyat. Kebajikan rakyat mesti diutamakan dan kemiskinan mesti dibasmi sebaik mungkin. Untuk tujuan itu, kerajaan Pahang akan mewujudkan ladang rakyat yang mana hasilnya akan disalurkan kepada rakyat miskin terutamanya miskin tegar.

Pahang juga akan menumpukan kepada pertanian dan industri asas tani. Ini amat tepat pada masanya memandangkan kenaikan harga barang makanan harian terutama beras.

Kepada semua ADUN, saya mengucapkan selamat bersidang. Kepada ADUN yang baru, saya berharap mereka mengambil kesempatan persidangan Dewan ini untuk mengemukakan masalah rakyat di kawasan masing-masing.

Walaupun terdapat 5 orang Pembangkang dalam Dewan kali ini, iaitu 2 Pas, 2 DAP dan 1 Bebas, Dewan Undangan Negeri Pahang tidak lah kecuh seperti yang dapat kita lihat di Parlimen pada hari pertama Persidangannya melalui RTM 1.

No comments:

Post a Comment

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)