Wednesday, August 19, 2009

 

Antara Reality dan Perception

Saya tidak mahu menggunakan tajuk "Antara Realiti dan Persepsi" walaupun sekarang ini, itu lah caranya penulisan yang dibuat oleh ramai orang. Pada saya Reality adalah Hakikat dan Persepsi adalah Tanggapan.
Tapi itu bukan soalnya. Saya sudah bosan dengan pejuang Bahasa Melayu yang sebenarnya bukan berjuang untuk memartabatkan Bahasa Melayu tetapi juga Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil!
Tulisan kali ini ingin menyentuh mengenai Rohaizat Bin Othman. Calon BN di Permatang Pasir. Hakikatnya beliau sudah "struck off the roll" sebagai seorang Peguambela & Peguamcara.
Siapa yang tidak membuat kerja atau makan gaji buta kerana tidak membuat vetting yang lengkap terhadap Rohaizat sebelum beliau diperakukan sebagai calon BN kepada Presiden & Timbalan Presiden Umno, MESTI dipertanggungjawabkan. Mereka ini yang sepatutnya meletakkan jawatan atau kalau di Jepun di zaman dahulu, melakukan harakiri.
Apapun penjelasan yang dibuat oleh mana-mana pihak sekalipun tidak akan memberhentikan Pas & sekutunya untuk menjadikan perkara "struck off" ini sebagai bahan kempen mereka di PRK Permatang Pasir.
Seorang peguam tetap seorang peguam walaupun dia tidak lagi berdaftar sebagai Ahli di Majlis Peguam. Kelulusan LL.B yang dimiliki tidak akan terbatal kalau pun peguam itu telah di "struck off" oleh Bar Council.
Dalam kes Rohaizat ini, sudah ada surat menarik balik aduan terhadapnya oleh pihak yang mengadu dan boleh dibaca dibawah ini.


Harus juga kita teliti bahawa surat ini bertarikh 28hb Mac 2008 iaitu lebih kurang 21 hari dari tarikh Rohaizat dikenakan hukuman "Struck off" pada 7hb Mac 2008.

Namun begitu, mengikut penjelasan yang dibuat oleh Bar Council melalui George Varughese Secretary Malaysian Bar bertarikh 18 August 2009,
"Rohaizat Othman appealed against the decision of the Disciplinary Board to the High Court, and the appeal was dismissed on 12 August 2009. He is therefore legally disqualified from practising as an advocate and solicitor."

Tidak pula dinyatakan samada surat menarikbalik aduan oleh pengadu itu telah dipertimbangkan oleh Mahkamah Tinggi dalam rayuan yang ditolak pada 12hb Ogos 2009 itu.
Apapun, seseorang yang ada kelulusan LL.B bukan hanya terhad untuk menjadi Advocate & Solicitor melalui cara berdaftar dengan Bar Council Malaysia. Beliau tetap layak untuk menjadi calon pilihanraya dan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri atau Parlimen.

Adakah Rohaizat terlibat dengan sesuatu jenayah samada penyelewengan atau pecah amanah yang boleh menjejas maruah atau credibility nya sebagai Wakil Rakyat? Surat Menarikbalik Aduan oleh Pengadu jelas menunjukkan Rohaizat tidak bersalah! Mungkin ini perlu rayuan seterusnya atau penghujahan seterusnya di Mahkamah Rayuan atau pun di Mahkamah Tinggi juga untuk mengemukakan secara jelas bahawa Pengadu Sudah Menarikbalik Aduannya Terhadap Rohaizat.

Menjadi ahli atau berdaftar dengan Bar Council samalah keadaannya dengan badan-badan lain yang mendaftarkan doktor, jurutera dan lain-lain. Tindakan disiplin adalah sebahagian dari matlamat badan itu untuk mendisiplinkan ahli-ahlinya. Rohaizat telah dikenakan hukuman terhadap kesalahan disiplin dan bukannya kesalahan jenayah negara. Itu perlu dibezakan.

Lesen untuk mengamalkan guaman sebagai Peguambela & Peguamcara Rohaizat sudah dibatalkan oleh Bar Council. Kalau pun dia ada sedikit sebanyak melakukan kesalahan, dia telah menerima hukuman. Sudah hilang mata pencariannya sebagai Peguambela & Peguamcara. Dia sudah tidak boleh mewakili anak guamannya bicara di Mahkamah. Biarlah dia cari jalan untuk selesaikan masalahnya dengan Bar Council. Saya yakin dengan surat menarikbalik aduan itu, Bar Council yang menegakkan motto "Justice is Blind" akan jadi lebih "sane" dan tidak buta.

Sebagai anology, adakah seorang pemandu yang dibatalkan lesen memandunya atas kesalahan langgar mati itu pembunuh? Mungkin dia akan didenda, atau dipenjara atas kesalahan dia memandu secara cuai sehingga menyebabkan kematian, tetapi dia bukan pembunuh.

Rohaizat mesti dibela dan beliau tiada cacat celanya untuk menjadi ADUN. Kalau hendak dikatakan cacat, dua orang yang ada dalam gambar ini memang ada cacat celanya dan tidak sepatutnya jadi pilihan rakyat, tetapi mereka ini pandai memainkan perception rakyat. Mereka pandai membuat sesuatu supaya membuat tanggapan yang buruk terhadap kerajaan.

Labels: , ,


Comments:

Post a Comment

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]