Skip to main content

SEJARAH HITAM PELANTIKAN MOHAN SEBAGAI PEGUAM NEGARA MESTI DIPUTIHKAN.


PEGUAM NEGARA (ATTORNEY GENERAL) DAN PENDAKWARAYA (PUBLIC PROSECUTOR)
SEJARAH HITAM PELANTIKAN MOHAN YANG MESTI DIPUTIHKAN.

1. Jawatan Peguam Negara adalah lantikan dibawah Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan oleh Yang diPertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri.
2. Peguam Negara adalah Peguam kepada Negara dan bertanggungjawab menasihati Agong, Jemaah Menteri dan Menteri dalam hal ehwal Undang-Undang.
3. Peguam Negara adalah juga seorang Pendakwaraya yang mengikut budibicaranya boleh memulakan, membawa, menjalankan atau memberhentikan apa-apa perbicaraan jenayah. Untuk tugas ini dia dipanggil Public Prosecutor. Namun begitu tugas itu tidak termasuk proceeding di mahkamah Syariah, mahkamah Native atau mahkamah tentera.
4. Jawatan itu adalah atas perkenan Agong dan dia boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa.
5. Peguam Negara boleh menentukan mahkamah mana apa-apa proceeding jenayah hendak dijalankan dan boleh juga pindahkan proceeding jenayah ke mahkamah yang dia fikirkan sesuai.
6. Peguam Negara mendapat keutamaan mengatasi orang lain apabila hadir di mahkamah atau tribunal.
7. Saraan atau emolument Peguam Negara adalah ditentukan oleh Agong.
8. Perkara 183 Perlembagaan memberi kuasa kepada Peguam Negara untuk mengizinkan tindakan sivil atau jenayah terhadap Agong atau Raja mana2 Negeri. Keizinan itu adalah hak budibicara Peguam Negara sendiri (Personally).
9. Kelayakan menjadi Peguam Negara mesti lah seorang yang layak menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan. Perkara 123 Perlembagaan menyebut kelayakan menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan, Hakim Mahkamah Rayuan dan Hakim Mahkamah Tinggi adalah pengalaman selama 10 tahun samada sebagai seorang peguam atau anggota Perkhidmatan Kehakiman dan Undang-Undang atau perkhidmatan undang-undang Negeri. Semestinya mestilah seorang warganegara.

Besar, luas dan tinggi kuasa seorang Peguam Negara. Sebagai Public Prosecutor dia boleh tentukan samada seseorang itu boleh dituduh di mahkamah yang boleh mengakibatkan masuk penjara, didenda, disebat atau dilepaskan begitu sahaja.

Dr. Mahathir telah mengakukan kesilapannya melantik Tommy Thomas atau nama sebenarnya Thomas Thomas @ Mohan a/l K. Thomas. 

Dalam buku yang ditulis oleh Tommy Thomas ‘My Story: Justice in the Wilderness’ dia mengakui pelantikannya adalah atas cadangan kawannya Zainur Zakaria dan Ambiga. Dr. Mahathir juga akui perkara itu benar. 
https://chedet.cc/?p=3323

Oleh kerana perkara itu diakui, kesalahannya adalah terletak pada Dr. Mahathir. Sepatutnya pelantikan Peguam Negara itu mesti melalui satu proses yang lebih ketat dan bukannya atas cadangan oleh kawan kepada orang yang mengidam jawatan itu. Paling tidaknya mesti ada “security vetting”. Proses security vetting itu boleh tentukan samada calon yang dikenalpasti  adalah layak atau tidak. 
Dalam kes Tommy Thomas ini beliau pernah lari dari Malaysia dan telah mendapatkan Permanent Residence status di Canada. Kenapa dia serta semua ahli keluarganya meninggalkan Malaysia juga ada ditulis dalam bukunya. Antara sebabnya dia sudah tidak yakin dengan politik dan pentadbiran negara ini. Dia kecewa dengan tahanan ISA Operasi Lalang dan marah tentang pemecatan Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas. 
Beliau juga pernah dijatuhi hukuman penjara walaupun dia lepas diperingkat rayuan dan dia akui terkesan dengan peristiwa itu.
Beliau juga kematian anak yang dikatakan membunuh diri. 
Kesemua itu sepatutnya dipertimbangkan kerana itu latar belakang dia yang boleh mempengaruhi dirinya kalua dilantik ke jawatan tinggi.

Walaupun tiada proses temuduga tetapi siasatan latar belakang sangat penting. Pegawai kerajaan yang hendak naik pangkat pun ada security vetting. Calon pilihanraya juga perlu ada security vetting. Kesetiaan kepada Raja dan Negara sepatutnya menjadi perkara utama untuk lantikan ke jawatan tinggi Negara. Itu Rukun Negara.

Selama 21 bulan Tommy Thomas menjadi Peguam Negara, beliau menggunakan sepenuh kuasanya untuk menarik balik kes termasuklah kes yang beliau sendiri pernah jadi lawyer kepada OKT.
Kes Lim Guan Eng dan Phang Li Koon adalah yang paling classic.
https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/09/469202/mahkamah-bebaskan-guan-eng-li-koon

Sebelum jadi AG, beliau adalah peguam kepada Lim Guan Eng dan V. Sithambaram adalah peguam Phang Li Khoon. Ini sama lah dengan membuat representasi kepada peguam sendiri untuk menggugurkan kes. Sudah pasti akan disetujukan. Walaupun DPP yang umumkan pengguguran kes itu di Mahkamah ada lah Datuk Masri Daud, tetapi Datuk Hanafiah Zakaria mengakui dia yang bertanggungjawab sepenuhnya.
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/lim-dan-phang-bebas-ia-keputusan-saya-mohamad-hanafiah-184761

Pengakuan itu menimbulkan tanda tanya. Kuasa memberhentikan sesuatu pendakwaan mengikut Perlembagaan adalah terletak ditangan AG. Adakah boleh kuasa itu didelagasikan kepada pegawai lain? Kalau dibaca Perkara 145 (3), ia tidak mencadangkan begitu!

Struktur pendakwaan di Pejabat Peguam Negara menunjukkan terdapat Ketua Pendakwaan, Pengarah Pendakwaan Negeri dan Timbalan Pendakwaraya di setiap Mahkamah termasuk di Mahkamah Majistret.
1. http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/images/2_Coporate/SMAGC%20CHART%204Jan2021.png
2. http://www.agc.gov.my/agcportal/index.php?r=portal2/left&menu_id=M1JQdDd5MDl1QWg5Z0tSODFpN1RQQT09

Peguam yang biasa buat Representasi ini tahu bahawa Surat Representasi itu mesti dialamatkan kepada Peguam Negara bukan kepada Head of Division atau Pengarah Pendakwaan Negeri atau DPP. 

Banyak lagi kes yang digugurkan atau tidak diteruskan pendakwaan oleh Tommy Thomas.
Sivarasa Rasiah DAP https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/06/442641/sivarasa-bebas-tuduhan-muat-naik-poster-palsu-najib
Thomas Su DAP
 https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/06/442641/sivarasa-bebas-tuduhan-muat-naik-poster-palsu-najib
Hassan Karim PKR 
https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/07/454511/tuduhan-menghasut-ahli-parlimen-pasir-gudang-dilepas-tanpa-dibebaskan
Sivarasa, Surendran dan Zunar
https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/07/454511/tuduhan-menghasut-ahli-parlimen-pasir-gudang-dilepas-tanpa-dibebaskan
Eric Paulsen dan Arutchelvan
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/08/15/eric-paulsen-psms-arutchelvan-acquitted-of-sedition-after-prosecution-withdraws-charge/
Fahmi Reza
Chong Chieng Jen DAP dan Julian Tan
Siti Kassim
Rafizi Ramli
Haris Ibrahim
Gunasekaran DAP LTTE
G. Saminathan DAP LTTE

Semua kes dilaporkan oleh Media atas alasan kes digugurkan atau ditarik balik atas reprentasi yang dibuat direct kepada AG.

Dalam kes Siti Kassim ada presepsi yg dia dengan Tommy Thomas menari atas pentas begitu senang hati.

Semua ini menimbulkan keraguan dan tanda tanya samada kes-kes itu ditarik balik secara professional atas alasan undang-undang yang kukuh atau atas alasan tertuduh adalah dari aliran dan fahaman politik yang sama. 

Kalau itu alasan yang diberikan, pada masa akan datang boleh lah kita beranggapan kalau ada pertuduhan terhadap seseorang tukar lah kerajaan dan tukar AG. AG yang baru dari kerajaan yang baru boleh gugurkan kes. Pemikiran begini sangat bahaya. AG tidak lagi professional tetapi duduk dibawah telunjuk politicians.

Dalam tugas untuk menasihati Agong seorang Peguam Negara mesti lah juga tahu adat istiadat Melayu dan ugama Islam. Agong adalah ketua ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu di Negara dan Negeri. 

Ada ditulis oleh Tommy dalam Buku nya bahawa Agong pada mulanya tidak bersetuju pelantikannya. Tindakan Agong itu perlu dipuji. Seorang Peguam Negara yang mengakui tidak fasih berbahasa Melayu mana mungkin dia tahu adat istiadat Melayu apatah lagi Ugama Islam. 

Disini juga Dr. Mahathir perlu dipersalahkan. Tidak kah Dr. Mahathir tahu bahawa Perlembagaan menetapkan bahawa Peguam Negara itu juga adalah penasihat undang-undang kepada Agong?

Satu lagi pujian patut diberi kepada Agong yang pada masa lantikan itu adalah Sultan Kelantan. Sebagai Agong baginda pasti tahu jika sekiranya ada pihak yang mahu menyaman Agong dan Raja di Mahkamah Khas, keizinan Peguam Negara secara personally adalah diperlukan. Tidakkah ianya bercanggah? Seorang Penasihat Undang-Undang kepada Agong diberikan tugas untuk mengizinkan pihak lain menyaman orang yang dia berikan nasihat? 

PERUNTUKAN-PERUNTUKAN PERLEMBAGAAN YANG PERLU DIPINDA DAN DIKEMASKINI.

Ada juga baiknya Tommy Thomas menulis Buku My Story itu. Ia menyedarkan kita betapa pentingnya jawatan Peguam Negara tidak jatuh ke tangan orang yang tidak bertanggungjawab, tidak patriotic kepada Negara, tidak faham adat istiadat Melayu dan tidak mengerti bahawa Islam itu adalah ugama Persekutuan.

Kesilapan Dr. Mahathir ialah dia mahu mencuba seorang yang bukan Melayu untuk jadi Peguam Negara. Alasan beliau ialah Peguam Negara sebelum Tommy Thomas telah melindung pemimpin negara yang melakukan kesalahan jenayah. Itu juga satu aspek yang tidak juga sepatutnya ada pada seorang Peguam Negara. Peguam Negara tidak boleh menutup kesalahan jenayah walau siapa yang melakukannya. Peguam Negara mesti tegas dan berani mendakwa siapa juga termasuk pemimpin yang melakukan kesalahan terutama kesalahan jenayah. To serve without fear or favour.

Tapi apabila Tommy dilantik oleh Dr. Mahathir beliau bukan saja melindung tetapi mengatakan tiada jenayah dilakukan oleh pemimpin. Ini jelas dalam kes tidak mendakwa pesalah yang memuja kumpulan pengganas LTTE. Pada dia LTTE bukan penganas. Siapa juga yang simpati bukan melakukan kesalahan. Peguam Negara tidak boleh menjadi prosecutor dan juga seorang judge. Samada seorang itu salah mengikut undang-undang yang berkuatkuasa adalah tugas Hakim bukannya tugas Peguam Negara.

Jelas, pilihan orang macam Tommy Thomas sebagai Peguam Negara oleh Dr. Mahathir adalah kesilapan yang sangat besar. Beliau gagal menunjukkan pada masa pemilihan itu dibuat, segala aspek calon itu telah dikaji. Mungkin Dr. Mahathir sendiri tidak tahu bertapa enormous nya kuasa yang ada pada tangan AG.

Pindaan juga perlu dibuat kepada Perlembagaan untuk memisahkan jawatan Public Prosecutor dengan Attorney General.
Sebagaimana dijelaskan diatas, Public Prosecutor tugasnya ialah membuat pendakwaan kes-kes jenayah. Manakala Attorney General pula ada adalah penguamcara tertinggi yang memberi nasihat kepada Negara. Public Prosecutor bukan seorang Peguambela. Dia Pendakwaraya yang mewakili Negara mendakwa Pesalah Jenayah. 

Pindaan juga perlu dibuat untuk mengekang belakunya salah guna kuasa dalam pendakwaan dan pengguguran kes yang sedang didakwa. Ianya tidak boleh diberi kepada seorang batang tubuh sahaja. Itu kuasa yang tidak terbatas. 
Keputusan untuk mendakwa adalah sesuatu yang biasanya dibuat atas cadangan yang dibuat oleh pihak penguatkuasaan dan siasatan. PDRM dan SPRM sebagai contohnya. Pihak yang menyiasat lah yang mendapatkan bukti samada kesalahan itu ada bukti atau sebaliknya. Jika tidak cukup bukti biasanya tidak didakwa. 

Tetapi bagi menggugurkan kes setelah dituduh di mahkamah dan mahkamah telah berpuashati ada kes prima facie, keputusan untuk menarik balik kes di peringkat itu adalah tidak wajar. Ini dapat dilihat dalam kes Tamrin Ghafar dan Haris Ibrahim.
1. Tamrin Ghafar 
https://www.bharian.com.my/taxonomy/term/11/2014/10/10816/tamrin-ghafar-diarah-bela-diri-tuduhan-beri-ucapan-berbaur-hasutan
2. Haris Ibrahim
https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2016/04/14/aktivis-haris-bersalah

Pindaan juga perlu dibuat kepada Perkara 183.

Izin untuk menyaman sivil atau pertuduhan jenayah terhadap Agong dan Raja-Raja Melayu tidak sepatutnya terletak di tangan Peguam Negara secara peribadi. 
Untuk menyaman kerajaan melalui Judicial Review pun perlukan Leave atau Kebenaran dari Mahkamah. 
Sepatutnya untuk menyaman Agong dan Raja-Raja Melayu juga mesti lah melalui leave atau kebenaran oleh Hakim atau Panel Hakim yang bersidang di Mahkamah Khas itu. 


KESIMPULAN.

Peguam Negara atau AG tidak boleh diserahkan kepada sembarangan orang. Jawatan itu sangat penting. Kesilapan melantik Tommy Thomas tidak boleh berulang lagi.

(Dato’ Shamsuddin Bin Haji Nawawi, DSAP. DIMP.) 
Advocate & Solicitor

Comments

 1. Terrific post! Love your work!
  Rebrand Web Design Malaysia Web Design KL Rebrand specialise in website design, e-commerce solutions, digital marketing, branding strategy and much more. We strongly believe that having a high-quality website doesn't necessarily need to cost a huge sum of money. Hence, we are a group of professionals that came together with a goal in mind: to deliver excellent web designs that provide value to our customers that range from startups to enterprises and large organisations.
  Web Design KL
  Web Design Malaysia

  ReplyDelete
 2. Awesome post. Very inspiring!
  Established in 2002, RE2 International Computer School was one of the first schools in Malaysia with a well-developed ICT curriculum for Primary School and Secondary school students. Our curriculum was heavily based on the national curriculums of The United States of America and United Kingdom.
  Computer Class In Ipoh
  Computer Course In Ipoh

  ReplyDelete
 3. Your article is very enlightening. Thanks for the effort!
  Apple Swift Developer Certification RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
  apple swift certification
  ios swift certification
  app development with swift certification
  app development with swift certification level 1

  ReplyDelete
 4. Your topics are always interesting and educational. I enjoyed it very much!
  Microsoft Office Specialist RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
  Microsoft Office Specialist Certification

  ReplyDelete
 5. I really appreciate your blog. Simply awesome!
  Natural Joint Supplements Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.

  ReplyDelete
 6. Thank you for this excellent post. Very informative!
  kiss918 apk is arguably the most prominent online casino in Malaysia, bringing you the hottest, top trending games on the internet, all in one destination. 918 Kiss has all sorts of entertainment content, ranging from fishing games and live table games to one of our main attractions that is slot games.
  kiss918 online
  Kiss918

  ReplyDelete
 7. Such outstanding post is simply unbelievable! Keep posting!
  japanese class in petaling jaya is strive to deliver the best linguistic services to our clients. Based in Petaling Jaya, Ringo has been providing the finest quality of learning experience and translation services for corporate clients and language learners since 1999.
  language centre in petaling jaya
  korean language class in petaling jaya
  german language class in kuala lumpur
  thai language class in kuala lumpur
  mandarin language class in kuala lumpur
  vietnam language class in kuala lumpur
  translation company in kuala lumpur
  translation service in malaysia

  ReplyDelete
 8. Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...
  รีวิวคาสิโนออนไลน์ sa gaming

  ReplyDelete
 9. I am often to blogging and that i actually appreciate your posts. This article has truly peaks my interest. I am going to bookmark your internet site and keep checking for first time data
  เลือกห้องบาคาร่า

  ReplyDelete
 10. I am often to blogging and that i actually appreciate your posts. This article has truly peaks my interest. I am going to bookmark your internet site and keep checking for first time data
  เล่นบาคาร่าออนไลน์2021

  ReplyDelete
 11. You have raised an important issue..Thanks for sharing..I would like to read more current affairs from this blog..keep posting..
  สูตรไฮโลออนไลน์

  ReplyDelete
 12. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own BlogEngine blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it.
  รีวิวคาสิโนออนไลน์-sexy-baccarat

  ReplyDelete
 13. wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated
  รีวิว-joker gaming

  ReplyDelete
 14. mmm.. good to be here in your article or post, whatever, I think I should also work hard for my own website like I see some good and updated working in your site.
  เคล็ดลับเกมสล็อตออนไลน

  ReplyDelete
 15. We run a community that promotes massage and leaves reviews, so why don't you come in and take a look?
  ssasymposium.org

  ReplyDelete
 16. I went over this website and I believe you have a lot of wonderful information, saved to my bookmarks
  ดูหนังออนไลน์

  ReplyDelete
 17. Bone Meal started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

  ReplyDelete
 18. Hi I found your site by mistake when i was searching yahoo for this acne issue, I must say your site is really helpful I also love the design, its amazing!. I don’t have the time at the moment to fully read your site but I have bookmarked it and also add your RSS feeds. I will be back in a day or two. thanks for a great site. ข่าวฟุตบอลต่างประเทศวันนี้

  ReplyDelete
 19. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own BlogEngine blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it. ไฮไลท์พรีเมียร์ลีก

  ReplyDelete
 20. My friend mentioned to me your blog, so I thought I’d read it for myself. Very interesting insights, will be back for more! ข่าวฟุตบอลไทยวันนี้

  ReplyDelete
 21. Web Design Ipoh .QC Fixer Solutions is a digital marketing company, We offer a variety of services including branding, logo design, photo shooting, video shooting, content writing, SEO, social media management, company profile design and etc.

  ReplyDelete
 22. Shintech started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

  ReplyDelete
 23. We run a community that promotes massage and leaves reviews, so why don't you come in and take a look?
  เว็บข่าวกีฬา

  ReplyDelete

Post a Comment

No comment moderation but need to know who is commenting. Please let us know who you are. Keep it as professional as possible. Didn't we agree to disagree? Regards and best wishes.(DSN)

Popular posts from this blog

Prerogative of Mercy. Beg Your Pardon...

Ada terpandang video oleh Zaid Ibrahim tentang Pardon. Dia kata itu Prerogative of Mercy oleh Agong dan Raja2. High Prerogative of Mercy....or something like that lah. Itu betul. Tapi kalau nak kata process itu tidak ada procedure tak betul lah. Perlembagaan kita dan Akta Penjara telah tetapkan procedure nya. Agong & Raja2 juga perlu bertindak ikut Perlembagaan dan Undang2. Maka itu lah sebabnya digelar Raja Berperlembagaan. Dalam Perlembagaan ditetapkan mesti diadakan Pardons Board yang dipengerusikan oleh Tuanku sendiri. Antara lain Pardons Board itu akan bermesyuarat, pertimbangkan Petisyen yang dikemukakan, dapatkan nasihat dan pandangan ahli Pardons Board itu dan minta nasihat dan pandangan dari Peguam Negara. Bukan macam cerita filem purba. Bukan macam cerita Sultan Melaka ampunkan Hang Tuah untuk tujuan suruh bertikam dengan Hang Jebat. Bukan sebab Sultan Melaka menyesal tersalah hukum Hang Tuah. Bukan ampunkan Hang Tuah sebab Hang Jebat handal sangat dan hanya Hang Tuah sah

Bajet Pahang 2010

UCAPAN BAJET 2010 NEGERI PAHANG  Today at 12:16pm  SEBAHAGIAN UCAPAN BAJET 2010 NEGERI PAHANG OLEH YAB MB PAHANG YANG SANGAT-SANGAT PERLU DIAMBIL PERHATIAN SERIOUS OLEH KERAJAAN PERSEKUTUAN !!!! 36.Kerajaan Negeri telah berusaha mengambil tindakan positif bagi mengekal dan memelihara khazanah hutan demi kepentingan negara dan generasi akan datang bagi menjamin sumber bekalan air mentah terus berkekalan. Pewartaan kawasan hutan sebagai kawasan tadahan air dilaksanakan selaras dengan kehendak dan dasar Kerajaan Persekutuan supaya kawasan hutan yang boleh menjamin sumber air mentah negara dikekalkan demi kepentingan semua pihak. Sehingga kini Kerajaan telah mewartakan kawasan hutan seluas 972,839 hektar sebagai kawasan tadahan air. Selaras dengan pewartaan tersebut, semua aktiviti pembalakan tidak dibenarkan. Penguatkuasa terus dipertingkatkan bagi mempastikan kawasan berkenaan tidak dicerobohi. 37. Kawasan hutan yang diwartakan itu mempunyai nilai komersil hasil hutan yang tingg

Setiausaha Politik selama 18 tahun (2000-2018)

Apabila YB Dato' Adnan Yaakob dilantik sebagai Menteri Besar Pahang, beliau telefon saya bertanya samada saya hendak tak datang ke Kuantan bekerja dengan dia. "Sam, Long ingat elok awak berubah angin. Mari datang Kuantan kerja dengan Long". Begitu lah kata-kata beliau. Kebetulan tahun 1999 itu saya kurang betul menumpukan perhatian kepada kerja-kerja sebagai lawyer. Anak saya baru meninggal pada 20hb August 1998. Dato' Adnan dilantik sebagai MB pada 25hb Mei 1999. "Come lah work with me. We see how I can place you in the MB's Office" Begitu lah Long Nan beritahu saya. "Boleh lah Long. Setahun dua boleh kot. I like myself more as lawyer, Long...." "OK...mari lah setahun dua" Itu jawab Dato' Adnan. "Tapi Long tak boleh lah bagi awak gaji besar Sam...." Sambung Dato' Adnan. "Kita tengok lah mana yang sesuai". Tambah beliau. Pada mulanya sejak bulan Mei 1999 itu saya hanya berulang alik KL-Kuantan. Tujuan