Tuesday, May 21, 2013

Bangkang Bukan Dari Longkang

Hari ini sempat berbual mesra dengan seorang YB Pembangkang yang menang di Pahang. Beliau baru saja selesai ke tailor untuk menempah baju istiadat (no. 1 dress utk digunakan semasa istiadat Pembukaan Dewan). Bersemangat betul beliau untuk mengayakan No. 1 dress itu kerana kali ini sudah tiada larangan dari partinya tentang pemakaian baju istiadat yang lengkap bersongkok serta butang berlambangkan crest negeri Pahang. Saya bertanya adakah pemakaian songkok itu bertentangan dengan prinsip ugamanya. Beliau menjawab secara bersahaja "Lebih cantik dari pakai kupiah"
Beliau juga sungguh bersemangat memulakan tugas. Beliau sudah mencari tempat yang sesuai untuk dijadikan Pejabat Khidmat Wakil Rakyat walaupun mengaku perlu gunakan banyak wang untuk peralatan dan sewa pejabat. Secara berseloroh saya cadangkan supaya banyak buat ceramah dan edar tin milo kutip sumbangan dari para hadirin. Dia hanya tersenyum.
Bila ditanya apakah kerja-kerja yang telah dilakukan sejak menang, dia bertambah semangat untuk bercerita. Saya sudah masuk pejabat daerah minta plan pembangunan daerah, katanya. "Nak buat apa dengan plan itu?" saya bertanya. "Oh, saya nak tengok apakah ada unsur-unsur rasuah dalam plan itu" jawab beliau. Saya pula yang tersenyum dan tidak mahu terus menyoal. Jelas lah beliau ini tidak faham apa itu rasuah. Dalam plan mana ada rauah !
"Dah itu, apa yang saya perlu buat sebagai pembangkang?" Tiba-tiba timbul soalan itu dari beliau. Terus saya menjawab "Laaaa, selama ini YB tak tahu apa pembangkang perlu buat ke? (Terasa macam buang masa bercakap dengan dia ini!)

Saya susun jawapan, "YB....sebagai pembangkang, sebenarnya YB perlu kemukakan cadangan, bukan hanya membangkang. Kalau YB rasa apa yang kerajaan buat itu salah, YB kemukakan cadangan yang lebih baik. Kalau YB rasa peraturan yang kerajaan buat itu membebankan rakyat, YB cadang buat peraturan yang menyenangkan rakyat. Bila kerajaan bentang Rang Undang-undang di Dewan nanti, YB baca dengan teliti, buat kajian dan kalau Rang Undang-undang itu bagus, tiada salahnya YB angkat tangan tanda sokong. Kalau YB rasa tak nak sokong, YB bangun dan YB berilah hujah kenapa YB tidak sokong. Kalau selepas dibuat pengundian berapa sokong dan berapa yang bantah, mana jumlah yang banyak, kira menang lah. Bila Rang Undang-undang itu telah diluluskan dan telah bertukar nama jadi Enakmen dan digazetkan, jangan lah pula YB kata diceramah, Enakmen itu tidak baik atau tidak boleh dipakai. Sistem kita ialah First past the post, siapa dapat lebih undi kira majoriti walaupun satu. Bukan kira apa yang popular semasa berceramah.

Beliau termenung. Mungkin dia terasa macam kena perli. Mungkin dia blank, tak tahu apa-apa.

Akhirnya, "Boleh kita berbual lagi tak? Banyak yang saya kena belajar ni" kata beliau. "Boleh YB, boleh...YB istihar keluar parti, YB jadi YB Bebas, tak perlu masuk BN...."
Belum sempat saya habiskan ayat itu, "Ehhhhh.....tak boleh, kami ada bai'ah cerai isteri talak 3 dan bayar ganti rugi RM5 juta....mana nak cari duit !!!"

Tak apa YB.....kita jumpa lagi....

Thursday, May 16, 2013

PRU 13 : SPR mesti pinda peraturan

Kali terakhir posting di blog ini ialah 10 Mei 2012. Lebih satu tahun tiada apa-apa yang mahu ditulis. Sibuk melihat gelagat persiapan PRU 13. Akhirnya selesai juga PRU 13 pada 5hb Mei 2013. Keputusannya sudah diketahui umum. Cabinet pun telah diumumkan semalam 15hb Mei 2013.

Namun masih ada yang tidak puas hati. Masih ada yang protes di sana sini. Masih ada yang tidak puas berada di jalanan. Masih ada yang tidak puas berkempen, berceramah. Masih ada yang tidak puas untuk mendengar suara sendiri di corong-corong speakers. Masih mahu tempukan dan sorakan.

Kita kena akui, SPR telah banyak mengadakan peraturan dan undang-undang baru khas untuk PRU 13 ini. Antara lain :-
  • Borang atau kertas pencalonan dipermudahkan (kita akan hurai samada betul mudah atau sebaliknya di bawah)
  • Tiada lagi tempoh bantahan
  • Tempoh mengemukakan kertas pencalonan dipendekkan mulai jam 9 pagi hingga pukul 10 pagi sahaja
  • Hanya salah seorang antara Calon, Pencadang atau Penyokong yang perlu hadir menyerahkan kertas pencalonan
  • Kertas pencalonan hanya perlu satu salinan asal
  • "Pondok Panas" parti tidak dibenarkan lagi tetapi boleh adakan Pejabat Parti dan SPR adakan Barung SPR
  • Pemerhatikan Barung SPR dibenarkan dikalangan wakil dari calon yang bertanding
  • Penggunaan dakwat kekal.
Kalau kita lihat contoh atau format Kertas Pencalonan yang dibuat SPR yang dikatakan dipermudahkan itu, kita dapati, tidak lah semudah yang dijangka. Masih ada redundancies berlaku. Apa perlunya mengisi dua (2) alamat? Satu alamat biasa dan satu lagi alamat surat menyurat? Bukankah alamat biasa itu juga boleh sampai surat yang mahu dihantar? Berapa banyak surat yang akan dihantar oleh SPR dalam tempoh berkempen? Memadailah dengan satu alamat sahaja dan itu akan jadi lebih mudah. Kalau perlukan alamat dalam negeri jika bertanding DUN, nyatakanlah secara jelas. Kalau bertanding Parlimen apa alamat dalam Malaysia pun boleh dipakai.

Begitu juga dengan Pondok Panas yang digantikan dengan Pejabat Parti. Apa perlunya Pejabat Parti itu? Jarak letaknya Pejabat Parti itu tidak boleh kurang dari 50 meter dari kawasan yang digariskan oleh SPR. Ini bererti kalau jalan masuk ke tempat mengundi itu hanya satu, maka akan adalah Pejabat Parti calon-calon yang akan didirikan bersebelahan. Bukankah itu juga mengundang perbalahan antara parti-parti? Kalau asasnya ialah tidak mahu berlaku kecuhan di hari mengundi, tiadakan terus Pejabat Parti itu. Biarkan dan galakkan pengundi datang mengundi tanpa ada gangguan oleh mana-mana pekerja atau petugas parti yang bertanding. Lagi pun kalau setakat untuk menyemak saluran tempat mengundi, bukankah telah disediakan Barung SPR? Tidak perlu lagi semak di Pejabat Parti dan semak sekali lagi di Barung SPR. Bukankah tempoh kempen telah tamat jam 12 tengah malam hari mengundi? Bukankah tujuannya untuk tidak benarkan pondok panas itu dijadikan tempat berkempen? Pejabat Parti itu pun dijadikan tempat untuk kempen lagi, hanya jaraknya sahaja yang dijauhkan dari tempat mengundi.

Seterusnya adalah mengenai syarat atau kelayakan Pemerhati Barung SPR, Polling Agents dan Counting Agents.
SPR telah menetapkan kelayakannya seperti berikut :
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 21 tahun keatas
  • Tiada pernah ada sabitan jenayah
  • Tiada pernah ada sabitan di bawah Akta Pertubuhan
  • Tiada larangan dibawah Akta Pertubuhan
  • Bukan seorang bankrupt yang belum dilepaskan.
Kelayakan "Bukan seorang bankrupt yang belum dilepaskan" itu adalah sungguh absurd. Apakah seorang yang bankrupt (mungkin kerana bertindak sebagai penjamin atau hutang kecil sahaja) tidak layak untuk memerhatikan petugas SPR mengariskan nama pengundi dan memberikan saluran mengundi di Barung SPR? Atau sebagai Polling Agents, dia tidak layak untuk menyaksikan orang mengundi dan memasukkan kertas undi dalam peti undi? Atau sebagai Counting Agents dia tidak layak untuk menyaksikan petugas SPR mengasingkan undi kedalam tray mengikut nama calon yang bertanding? Dia bukan bertanding sebagai calon atau boleh campur tangan pun dalam apa juga proses pilihanraya. Mungkin dia boleh membuat teguran kalau berlaku kesilapan salah nombor saluran, atau salah peti dimasukkan kertas undi. Takkan lah si bankrupt tidak boleh buat itu semua?

Apa yang lagi menyusahkan ialah jika sekira orang yang tidak layak yakni contohnya si bankrupt dilantik sebagai Barung Agent, Polling Agent atau Counting Agent, beliau boleh didakwa mengikut Akta Kesalahan Pilihanraya dengan denda maximum RM5,000 dan yang lagi parah ialah ia boleh menyebabkan satu petisyen pilihanraya dibuat. Bukankah itu sesuatu yang absurd?

Mengenai dakwat kekal pula, adalah tidak jelas samada itu adalah pra-syarat kesahihan undi seseorang pengundi itu. Apakah effect nya kepada undi seseorang itu kalau dakwat yang digunakan itu tidak kekal? Apakah semasa mengira undi itu ditentukan juga samada pengundi itu telah calit jarinya dengan dakwat. Tiada pula disebut dalam mana-mana peraturan bahawa kalau selepas mengundi, pengundi itu boleh hilangkan dakwat di jarinya itu, undinya jadi tidak sah.

Apapun halnya, PRU 13 telah berjalan dengan lancar. Keputusan telah diketahui sepenuhnya tidak sampai 12 jam selepas tutupnya tempat mengundi. Pegawai dan petugas SPR telah menjalankan tugas dengan baik. Pihak Keselamatan pula telah berjaya menjaga keselamatan dan ketenteraman awam sehingga tiada kecuhan yang melampau dan PRU 13 telah menyaksikan turnout yang paling tinggi dalam sejarah.

Syabas SPR dan kalau boleh pinda lah peraturan yang absurd dan tidak masuk akal seperti yang telah dibangkitkan diatas untuk PRU akan datang.