Monday, June 30, 2008

Sodomy is Liwat

Gambar ini bakal timbul lagi. Kalau dulu lebam di kiri, sekarang entah apa pula yang akan dibuatnya. Dulu katanya orang yang nama Anwar, berani. Kenapa pula bersembunyi di Kedutaan Turki? Nak takut apa kalau tidak salah.
Lies can be created But no one can create the truth.
Let the Police do their job. Let them investigate. Let us be fair. No one is above the law. No one should be given special preference. Case of sodomy is nothing new. The law on it is clear. It can be investigated by any police officer. No need for the whole Police Force to be involved. No need for the Director of CID to be involved. If the complainant and the suspect are just orang kampung, I don't think the Director of CID will be involved. Lets treat Anwar & Saiful the same. Sodomy is sodomy no matter who is the complainant or the suspect.



Khir Toyo, Temple Issue DQ you?

This is what Dato' Ahmad Husni Hanazlah said of Khir Toyo as reported in the NST of today 30th June 2008.
If you are a leader, you are supposed to be the leader for all. Not just for the Malays or the Chinese or the Indians or the Ibans.
Was it really Khir Toyo who demolished the temple concerned? Was it not done by Orders of the Court. When I was Senior Assistant Registrar of the High Court in the 80s, I did carry out Orders to demolish too. Orders made by the Court upon Writ of Possession. Can Khir Toyo stop the Court Order? I don't think so.
If Khir Toyo was really in a position to postpone the demolition and if he did not do so, then he should be blamed. Execution of Court Orders can be postponed. Justice must always be tempered with mercy. If the temple need to be used for prayers in a few days time, why can't it be postponed?
Will there be Hindraf if not for the demolition of the temple?
If so, sorry Khir Toyo, I agree with Ahmad Husni.... I will also DQ you!


"Temple issue disqualifies you, Khir told

TANJUNG RAMBUTAN: Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo's involvement in the demolition of a Hindu temple in Selangor while he was menteri besar is coming back to haunt him.
Tambun Umno division chief Datuk Ahmad Husni Hanadzlah said the party supreme council member should not join the race for the Umno Youth chief post in December because of the incident. Ahmad Husni, who is MP for Tambun and deputy finance minister, cited the temple demolition last October as the main reason for asking Dr Mohd Khir to drop out of the race."The Hindu community was very hurt (with the demolition). How can you demolish a temple? What if a mosque was demolished? What do you think will happen? "Political leaders should not do this type of thing. I do not give face to this type of political leader (referring to Dr Mohd Khir). He has done wrong and, therefore, must withdraw (from the race)," he said after launching a mobile service unit for his constituency here yesterday.
Ahmad Husni said Dr Mohd Khir should not have offered himself for the post as he had failed to guard the interests of the Indian community in Selangor while he was menteri besar, adding that the people of Selangor voted for the opposition because of his actions.He said politicians should keep in mind that they had a higher benchmark to satisfy, especially if they held high public office. "Their actions will be judged because of the position they hold. This (being morally accountable) must be the number one consideration. Therefore, he (Dr Mohd Khir) should withdraw from the race."

Friday, June 27, 2008

REUNION OF CLASS OF 75 MAHMUD SECONDARY SCHOOL RAUB


THE CARD SAYS IT ALL....FRIENDS, BE THERE PLEASE!

Politician cum bloggers - The Pahang Connection

After the 12th GE, everybody jumped into the bandwagon. Serving and retired Wakil Rakyat in Pahang became bloggers as well.

Go through the list :-

(1) Dato' Ti Lian Ker (YB {Rtd}) http://tilianker.blogspot.com/

(2) Ariff Sabri Aziz (YB {Rtd}) http://sakmongkol.blogspot.com/ and http://mattomoi.blogspot.com/

(3) YB Chuah Boon Seong http://chuahboonseong.blogspot.com/

(4) YB Pang Tsu Ming http://pangtsuming.blogspot.com/

Its interesting to see the contrast in the thinking and the expression of the serving as against the retired YBs.
Just wondering whether the present EXCO for ICT know two hoots at all about blogs! And what about the rest of the YBs. Do they know about internet/blogs?

Wednesday, June 25, 2008

Independence of the Judiciary

Everybody talks about it now. Lawyers, non-lawyers, politicians and everybody.

Some think that independence of the judiciary is the ex-gratia payment to Tun Salleh Abas & gang. Some say independence of the judiciary must mean that the Courts must not be in anyway having any relation or reliance on the Executive or the Legislature. Those are the one who know or heard about the doctrine of separation of powers. Some say that the independence of the judiciary mean that the Bar Council must be given bigger role in the appointment of judges and must be consulted when judges are to be promoted. Others say that the independence of the judiciary must mean that the Courts be upgraded and judges be given all facilities and higher remuneration.

Come what may, say what ever you like, the independence of the judiciary was and is never a big issue to anybody during the last election. Who cares what happened in the Courts, who gets appointed or who gets promoted. Make a survey, the courts are not at all a popular place to be to all Malaysian. No one wants to be in the Courts be it as a witness or worst as an accused. It's always the last resort. In all matters and in all statement of account of any company or corporation, legal fees never ever become an important payment to be made. No body wants to be in Courts and lawyers are always the last to be called.

Its been 50 years now since Merdeka and our Courts have been there even before Merdeka. Our judiciary have always been independent. So independent that the Courts used to be the least maintained of all government buildings.

Think about it, the judiciary needs the Executive to survive and maintain itself. Lets not allow one Minister and one President of the Bar Council plus a few spinners divert our attention to a more pressing issues. Lets think about the higher food and fuel prices and how to survive in this era of a vote of no confidence against the PM, which had never happened before.

Tuesday, June 24, 2008

Usul di Parlimen

Semalam, 23hb June 2008, ada usul penstrukturan semula subsidi bahan api.

Kenapa perlu di usulkan lagi apabila ia nya telah dilaksanakan. Sepatutnya usulkan & bahaskan dahulu baru dilaksanakan. Pelik & tertanya-tanya apa yang kerajaan BN buat. Semua yang dibuat selepas PRU 12 serba tidak kena.

Friday, June 20, 2008

A I D S

Acquired Intense Denial Syndrome (AIDS)

Kenapa masih deny lagi? Sudah ada satu parti komponen yang secara terang-terangan hilang kepercayaan kepada Pak Lah. Kenapa masih dinafikan? Kenapa masih dipersoalkan yang itu bukan keputusan SAPP tetapi itu pendirian presidennya sahaja?

Samada itu pendirian Presidennya atau SAPP tidak penting. Yang pentingnya ada yang sudah tidak percaya kepada Pak Lah.

Kenapa pula sebagai jawapan kepada permintaan SAPP/Yong Teck Lee, Pak Lah katakan yang Yong Teck Lee itu tamak. Sudah ditawarkan Senatorship/Special Envoy, Yong Teck Lee masih tidak mahu. Yong Teck Lee bukan tidak percaya sebab jawatan yang dia hendak. Yong Teck Lee tidak percaya sebab apa yang orang Sabah minta masih tidak dapat.

Apa yang diminta oleh SAPP terdapat dalam blog parti itu http://sapphq.blogspot.com/
Yang mereka minta adalah seperti berikut :

Monday, June 9, 2008

SAPP's 14 Points "Sabah Issues"
SAPP's 14 points submitted to the PM on 7 April 2008. Long and overdue issues highlighted.

SAPP’s 14 points submitted to PM

1. Political autonomy should be enhanced so that Sabah can manage its own affairs, including the implementation of the Sabah Development Corridor, 9th Malaysia Plan projects and the civil service.
Response from the Federal Government? None.

2. Respect for and recognition of the State Government under the leadership of the Chief Minister of the day. At times, Sabah representatives bad mouth other Sabah leaders in front of federal leaders. This has made Sabah look divided and therefore easily manipulated.
Response from the Federal Government? None.

3. Sabah needs increased representation at the national political (Cabinet) and administrative (civil service) main stream and revival of the Ministry of Special Affairs for Sabah and Sarawak.
Response from the Federal Government? PM announced 2 for civil service. No reply on Minister of Special Affairs.

4. A non-racial approach to national unity and the empowerment of minority groups are also important in nation building to stop the polarization of racial and religious communities in the country.
Response from the Federal Government? None.

5. There is also a need to clarify once and for all the validity of post-NEP New Economic Policy) policies so that any affirmative action must reach the target groups, irrespective of race, that is the people truly in need of assistance.
Response from the Federal Government? No clarification to date.

6. The government must embark on an immediate action plan to solve the illegal immigrant situation in Sabah, including the syndicated My Kad and other dubious documents, that has been a source of unhappiness among the people.
Response from the Federal Government? Cabinet Committee merely window dressing. (Same committee was announced in 2004)

7. The closure of the JPPS (Federal Department of Development) in Sabah. The reason for JPPS's existence is long gone.
Response from the Federal Government? Closure affirmative, only after more than a decade. 38 local staff not given post.

8. Abolition of the double taxation on oil palm in the form of cooking oil subsidies paid ever since June 2007. This taxation should be refunded to the oil palm planters concerned. On the other hand, Sabah does not benefit from the other rice-producing regions in the country. In fact, we pay more for the rice that we consume in Sabah.
Response from the Federal Government? A new tax of 7.5% will be imposed on CPO millers in Sabah and Sarawak and 15% from Peninsular Malaysia. Questionable Windfall Profit Levy.

9. To address the higher freight charges, exorbitant air fares, increasing costs of living, inefficient internet broad band services, electric power break downs, bureaucratic red tape and a host of other entrenched interests (BERNAS monopoly, proton car prices, newspaper prices, KLIA-spoke and wheel policy (against an open air policy), etc..) have staked up against a State like Sabah.
Response from the Federal Government? No action.

10. Federal negligence, the abrupt way that the Money Lenders Act 1951 (Act 400) was extended to Sabah on 1 January 2008. No mechanism was put in place to administer the new law. This has caused much confusion, financial losses and potential legal disputes in Sabah. How can this be allowed to happen in the first place? How can the Sabah Money Lenders Ordinance 1901 (Sabah Cap 81) be brushed aside just like that? Where is the hurry to displace an already established administration of the Sabah Money Lenders Ordinance that has worked well for a century? Now, Sabah is left to bear the consequent losses.
Response from the Federal Government? None.

11. Proposal to make legally binding (on the Federal Treasury) the compensation of loss of revenues due to Sabah under the Part V of the 10th Schedule of the Federal Constitution (Additional Sources of Revenue Assigned to Borneo States). This relates to import duty and excise duty on petroleum products in Sabah and Sarawak. Parliamentary amendments (necessitated by the Asean Free Trade Area (AFTA)pact) to the Sales Tax Act 1972 in 1999 had caused Sabah and Sarawak to lose this revenue which amounted to about RM 200 million per annum per state.
Response from the Federal Government? None.

12. The Special Status of the High Courts in Sabah and Sarawak under Article 121 of the Federal Constitution must be borne in mind too. The amendments to the Sabah Advocates Ordinance 1953 proposed by the Sabah Law Association has been long overdue to be made into federal law. This is so that the Legal Profession Act need not be extended to Sabah (and Sarawak).
Response from the Federal Government? None.

13. Proposal that Petronas money should be used to build the Labuan bridge because Labuan needs a bridge to the main land.
Response from the Federal Government? None.

14. To seek an increase of oil royalties to 20%.
Response from the Federal Government? None.


Mari kita tackle isu yang sebenar BUKAN ALIHKAN ISU.

Thursday, June 19, 2008

Through the grapevine

Katanya Lipis, Raub, Temerloh, Kuala Krau, Rompin, Paya Besar dan Indera Mahkota ada sengol-sengolan dalam pemilihan Bahagian hujung tahun ini. Baguslah. UMNO kan parti demokrasi. Pemilihan adalah juga proses tampi. Kita tampi beras untuk buangkan antah. Kita pilih yang terbaik untuk masa depan yang lebih baik. Sedangkan kakitangan kerajaan pun pencen, takkan kita di UMNO tak pencen-pencen. Patah tumbuh hilang berganti.

Biarlah kita buat pemilihan secara sihat. Pilih antah elok-elok biar nasi jadi sedap. Kita pilih sama-sama kita. Jangan gaduh-gaduh tuduh-tuduh salah menyalah. Setiap sesuatu ada life span. Kereta Proton life span dia lebih singkat dari Mercedes. Manusia pun ada life span atau ada juga orang sebut jangka hayat dan life expectancy. Tapi pendeknya tiada yang kekal sampai bila-bila atau menongkat langit kata orang tua-tua dulu.

Kalau kita dah rasa kita perlu berundur undur je lah. Kalau kita dah lama sangat kat situ mungkin orang jemu atau kita sendiri dah jemu. Kalau selama ini kita tak buat sumbangan yang bagus kita beri lah peluang orang lain pulak.

Jangan ikut cakap tukang api. Jangan cepat cap orang itu dengan lebel itu dan ini. Jangan mengelabah. Kadang-kadang kita tidak tahu asal usul orang itu dengan orang ini. Jangan kita pergi tuduh-tuduh saja. Nanti salah tuduh susah pula.

Kalau kita nak pukul nak halau anjing, kita kena tengok siapa tuan anjing itu. Takut nanti tuan anjing itu pulak marah dan halau kita.

Kita kena tahu menilai orang itu main-main ke, bergurau ke atau dia serious. Kadang-kadang kita ni tak ada sense of humour, lurus macam bendul dan bahalul tak faham orang cakap apa. Jangan cepat melenting dan repot sana repot sini mintak tolong sini mintak tolong sana.

Kita juga jangan lupa. Banyak dah contoh tanpa jawatan dalam parti pun dah jadi menteri, timbalan menteri, senator dan tak ketinggalan Setpol.

Ada orang tak kisah dah nak jawatan dalam parti sebab tak ada jawatan pun dia dah duduk dalam mesyuarat tertinggi. Apa dia nak lagi?

Tuesday, June 17, 2008

Fear Factor

Some people just got scared of anything. Sometime tunggul pun disangka hantu. Bila kita ada terasa kita buat salah, kereta polis lalu depan rumah pun kita dah mengelabah. Paranoid .... hilang akal ... sewel ... meren ... gila! Kalau kita tiga suku atau gila-gila orang kata kita masih OK.
Musim dekat pemilihan UMNO ini ramai yang terjangkit "fear factor". Some just got obsessed with blaming others for their shortcomings. Mula lah kata orang itu ini hendak jatuhkan dia. Apa dia ingat UMNO itu mak bapak dia punya? Dia mesti pegang jawatan dalam UMNO itu macam UMNO itu harta pesaka peninggalan datuk nenek dia?
Kalau bukan dia yang pegang jawatan dalam UMNO, UMNO akan hancur? Atau, kalau dia tidak ada jawatan dalam UMNO, perut dia akan hancur?
Nampak saja orang itu berbincang dengan orang lain, dah mula kata orang itu jadi "campaign manager" pencabar dia. Then they start accusing one another. Then they say so and so is using so and so. Then they start to lobby the higher ups. Don't they remember before they hold such and such a post, they were just the same. Doing just the same thing the aspirants are now doing?
Kepada orang-orang dan ahli-ahli UMNO (Allahyarham Tun Ghafar kata ada beza orang UMNO dengan ahli UMNO) yang sempat membaca apa yang ditulis ini, lantaknya lah siapa juga pegang apa juga jawatan dalam UMNO. Rakyat sudah tak mahu ambil kira. Siapa Ketua Bahagian, siapa Timbalan, Naib atau apa pun...rakyat dah menyampah dengan sikap pemimpin UMNO. PEMIMPIN, bukan ahli atau orang UMNO biasa. Yang buat hal ini bukan ahli di bawah tapi PEMIMPIN! Rakyat tidak marah sangat kepada UMNO sebagai satu pertubuhan...rakyat meluat tenguk PEMIMPIN! Baik di Cawangan ataupun Bahagian...rakyat dah meluat.
Jangan sibuk sangat nak jawatan itu jawatan ini....TIADA MAKNANYA KALAU PRU 13 NANTI KITA SUDAH TIDAK PERINTAH NEGERI LAGI...
Apa makna kita jadi Ketua Bahagian, Ketua Pemuda atau Timbalan atau Naib kalau kita jadi pembangkang dan bukan pemerintah....macam UMNO di Kelantan, Kedah, Perak, Penang dan Selangor. Nak buat apa?

Friday, June 13, 2008

Mari Kita Ubah Cara Hidup

Boleh kah kita ubah cara hidup dengan tiba-tiba?
Ada orang boleh buat tapi majoriti pasti tidak berjaya. Ambil contoh cubaan berhenti hisap rokok. Dah berkali kita cuba. Bila kawan offer kita hisap juga. Lama-lama ketagih semula.

Pak Lah ajak kita ubah cara hidup untuk tangani masalah inflasi. Ada yang kata inflasi sekarang ini 5%. Ada pula yang kata lebih dari itu sebab minyak saja sudah naik 40%. Beras pula dah naik 100%. Pendeknya semua harga dah naik dan akan naik lagi.

Mari kita kurangkan semua benda dalam hidup kita. Kurangkan makan, kurangkan minum, kurangkan jalan-jalan, kurangkan keluar malam, kurangkan tengok TV, kurangkan kegunaan elektik dan air. Bila kita tidur malam jangan pasang air-con. Bila kita pandu kereta jangan pasang air-con. Bila kita traveling jangan guna lebuhraya dan elakkan jalan bertol.

Kepada yang main golf jangan main. Kalau hendak cari peluh juga kita pergi mencangkul kat tepi rumah dan tanam sayur-sayuran. Kita tanam lada, cili, cabai, sawi, kacang dan petola.

Kalau ada anak-anak kita yang masih bersekolah, kita suruh mereka jalan kaki ke sekolah dan boleh beri alasan kepada guru minta mereka dikecualikan dari kelas jasmani. Kalau pejabat kita dekat saja dari rumah kita, kita ke pejabat jalan kaki saja.

Kita beritahu isteri kita jangan membazir employ orang gaji dari Indon. Isteri kita sendiri kita paksa buat kerja rumah. Masak, basuh dan kemas rumah, isteri kita buat sendiri. Kalau kita bantu isteri (mana yang isteri tak takut kat kita), kita sapu sampah dan basuh pinggan. Jangan guna bahan pencuci atau vaccum cleaner sebab itu semua membazir. Basuhan pun jangan guna sabun. Membazir.

Bila kita dah buat semua itu, kita adalah penyokong kerajaan. Pilihanraya nanti jangan lupa keluar awal-awal mengundi.

Wednesday, June 11, 2008

The power of the UNDERDOGS

Selepas PRU 12 bermacam-macam analisa dibuat. BN membuat analisa kenapa mereka kalah di Penang, Kedah, Perak dan Selangor. PR pastinya membuat analisa juga dan mungkin terkejut atas kemenangan yang mereka perolehi.

Apa yang berlaku di PRU 12 adalah "The Power of the underdogs" atau "Underdog Power"

Selepas PRU 11 apabila BN mendapat kemenangan yang begitu besar, Kerajaan BN telah cuba membuat banyak perubahan. Apa yang diamalkan selama lebih 22 tahun dibawah Perdana Menteri dahulu (Tun Mahathir) telah ditukar oleh pemerintahan dibawah Perdana Menteri Dato' Seri Abdulah Badawi (Pak Lah).

Pak Lah tidak lagi ikut tradisi dan amalan di zaman Tun Mahathir. Dulu tidak ada penasihat Tingkat 4. Dulu Wakil Rakyat tidak lantang bersuara mengkritik atau mengeluarkan cerita kelemahan kerajaan. Semua atas nama "KETELUSAN". Dulu tiada GLC (gelaran ikut cara Singapore) dan hanya Agensi Kerajaan. Dulu tiada Scomi dan tiada Khairy atau KJ. Dulu projek dan kontrek kerajaan diberi kepada syarikat Bumiputra yang kemudiannya berkongsi membuatnya dengan syarikat Cina. Sekarang semua serah kepada GLC yang ditadbir oleh budak-budak yang baru keluar Universiti Oxford & Cambridge. Bila semuanya diserah kepada GLC, tiadalah peluang kepada syarikat lain dan mereka jadi underdog. Syarikat Bumiputera hanya dapat kerja kecil-kecilan dan menjadi underdog berbanding GLC. Dulu syarikat-syarikat inilah yang bayar cukai tahunan yang memberi wang untuk kerajaan teruskan pembangunan negara. Sekarang mereka dah jadi underdog.

Anak-anak muda yang baru keluar universiti sudah tidak dapat kerja. Kalau dulu boleh kerja dengan syarikat-syarikat yang dapat kontrek dari kerajaan. Sekarang syarikat itu pun tidak dapat kontrek. Ramai yang menggangur dan mereka lihat ada pula anak-anak muda yang tiba-tiba jadi kaya raya. Bila mereka siasat rupa-rupanya mereka itu Pemuda UMNO yang dapat habuan kerana ada line dengan kumpulan KJ. Mereka bukan dengki tapi mereka jadi underdog. Mereka dengar kalau nak jadi kaya mesti ada line dengan KJ atau Reezal atau Norza. Mereka anak orang kampung manalah ada line macam itu. Lama-lama mereka rasa meluat dan tak mahu pun masuk UMNO. Mereka jadi underdog. Mereka meluat tengok Pemuda/Putera UMNO gah sana sini. Pemuda UMNO pakai Harrier cermin gelap. Putera UMNO terjun payung Kutub Utara.
Bila mereka rasa mereka underdog, masa pilihanraya, mereka pun sokong underdog yang lain. Underdog yang lain tak lain tak bukan PAS, DAP dan PKR. Pembangkang dah lama jadi underdog. Underdog pun sokong lah underdog!
Bukan soal UGAMA, BANGSA ATAU BAHASA! Kalau ugama, bangsa atau bahasa, masakan orang Melayu boleh undi Cina DAP, Cina dan India boleh undi PAS!
Kita sudah lama mengenepikan soal ugama, bangsa dan bahasa bila kita hidup di Malaysia ini. Tidak ada perbalahan kerana ugama, bangsa dan bahasa antara Melayu, Cina dan India. Kita saling faham memahami dan saling hormat menghormati.
Roboh kuil di Selangor itu termasuk juga roboh surau! Orang India faham hal itu. Kenapa mereka buat Hindraf? Sebab mereka rasa mereka jadi underdog.
Kenapa orang Cina tidak sokong BN? Orang Cina baik yang kaya raya atau pun yang tak berapa kaya, sudah jadi underdog. Dulu mereka kuasai perniagaan sana sini. Sekarang mereka sudah kalah dengan GLC dan lagi-lagi Khairy dan Scomi! Mereka jadi underdog juga!
Orang Melayu dah lama jadi Underdog di negara sendiri. Sesama Melayu pun ada yang rendah ada yang tinggi! Kalau dia UMNO bukan main lagi lagak gerak dan geri. Kesana kemari macam Malaysia ini dalam poketnya. Sombong dan lagak dah tak dapat nak kawal lagi. Melayu sama Melayu pun dah ada kategori dan ramai yang kategorikan dirinya underdog.
MUNGKIN PERSEPSI SAHAJA MEREKA RASA MEREKA JADI UNDERDOG. TAPI PERSEPSI ITULAH YANG TIDAK DISEDARI OLEH BN ATAU BN BUAT-BUAT TAK TAHU!
Akhirnya underdog pun undi lah underdog! Kalau ikut kiraan di Semenanjung, yang undi underdog melebihi 57% dan yang undi BN hanya 43% saja.

Monday, June 9, 2008

Undang-Undang Keluarga Islam Pahang

Perkahwinan lelaki Islam dengan seorang Kitabiyah.

Didalam rang undang-undang ini pasal 10 (1) membenarkan seorang lelaki Islam berkahwin dengan seorang Kitabiyah. Saya berpandangan perkara ini amat mengelirukan. Siapakah dan apakah definasi Kitabiyah itu tidak dibuat penjelasan didalam rang undang-undang ini.

Saya mencadangkan supaya pasal ini dimansuhkan sahaja dengan memotong perkataan “ kecuali dengan seorang Kitabiyah”.

Adalah dikhuatiri jika perkahwinan dengan Kitabiyah dibenarkan, Pahang akan jadi seperti Indonesia. Kesannya nanti adalah kepada anak-anak hasil perkahwinan itu. Jika ibunya yang Kitabiyah itu lebih dominan dari bapanya yang Islam itu, maka anak-anak itu sudah pasti lebih kepada pengaruh Ibu nya dan jika ini berlaku kita akan melahirkan generasi yang tidak tentu pegangan ugamanya.


Pertukaran Ugama

Pasal 46 (2) didalam rang undang-undang ini berbunyi :

“Jika salah satu pihak kepada sesuatu perkahwinan bukan Islam memeluk agama Islam, maka perbuatan yang demikian tidak boleh dengan sendirinya berkuatkuasa membubarkan perkahwinan itu melainkan dan sehingga disahkan sedemikian oleh Mahkamah”

Ini bermakna seseorang lelaki bukan Islam yang telah beristeri dan mempunyai anak boleh memeluk agama Islam dan berkahwin pula dengan wanita Islam sedangkan perkahwinannya dengan wanita bukan Islam yang terdahulu masih lagi berkuat kuasa sehingga dibatalkan oleh Mahkamah. Ini membuka ruang kepada keadaan dimana seseorang itu boleh mempunyai dua Isteri ; satu Islam dan satu lagi bukan Islam ( walaupun seketika sehingganya ianya dibatalkan oleh mahkamah)

Saya juga percaya peruntukan ini akan menimbulkan masalah dari segi penguatkuasaannya vis-à-vis undang-undang sivil. Undang-undang sivil memperuntukan bahawa sesuatu perkahwinan itu adalah dengan sendirinya terbubar jika salah satu pihak kepada perkahwinan itu memeluk agama Islam dan ianya adalah alasan mutlak untuk pembubaran perkahwinan itu. (Annulment of the marriage)

Persoalannya adalah, bagaimanakah Mahkamah Syariah di negeri Pahang boleh berkuasa untuk membubarkan sesuatu perkahwinan pihak-pihak yang bukan berugama Islam?

Peruntukan ini boleh disalahguna oleh lelaki bukan Islam untuk berkahwin dengan wanita Islam walaupun dia sudah mempunyai isteri dan anak semasa belum berugama Islam.

Perkara ini pernah berlaku. Seorang lelaki India bernama Max telah memeluk ugama Islam dan menggunakan nama Omar. Omar berkahwin dengan Rita, seorang perempuan Melayu Islam. Semasa belum memeluk Islam, Max telah berkahwin mengikut adat dan ugama Hindu dengan perempuan India dan mereka mempunyai anak.

Undang-undang Syariah Pahang tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk membubarkan perkahwinan Max dengan perempuan India kerana Undang-undang Syariah Pahang hanya terpakai kepada pihak-pihak yang berugama Islam sahaja.

Jesteru itu Omar (Max) mendapat “benefits of both worlds” iaitu pempunyai dua isteri; satu Islam dan satu lagi bukan Islam. Keadaan ini amat memalukan dan Rita terpaksa menjalani satu proses penceraian melalui Mahkamah Syariah yang mengambil masa yang lama. Rita bernasib baik kerana anak hasil perkahwinan itu berada dengannya. Max menghilangkan diri entah kemana dan perkahwinan dengan perempuan India yang asal dahulu masih berjalan.

Saya mencadangkan supaya diadakan peruntukan secara jelas dimana “ seseorang lelaki bukan Islam yang memeluk agama Islam dan ingin berkahwin dengan perempuan Islam di Negeri Pahang mesti lah membuktikan dan mendapat perintah Mahkamah mengesahkan bahawa dia telah pun menyelesaikan segala perkara mengenai perkahwinannya yang terdahulu yakni perkahwinannya secara lain dari cara Islam dan dia adalah bebas dan mempunyai capacity untuk berkahwin pula secara Islam”

The Ex-gratia payment to Tun Salleh

Tun Dr. Mahathir wrote in his blog that the first letter to the Agong by Tun Salleh was about the noise from the Istana which was disturbing Tun Salleh!

"In his first letter Tun Salleh had written to DYMM YDP Agong complaining about the noise made during some repair work at the Agong’s palace near Salleh’s house."

Well, I had the opportunity to work as a Senior Assistant Registrar (SAR) of the High Court of Malaya at Kuala Lumpur in 1983 and Tun Salleh was the Lord President. Tun Salleh was capable of making all sorts of complaints. When his official car had an accident in Lanchang Pahang, he had to use the pool car. Unfortunately for him, the same car was used by Justice Razak the previous day to fetch for durian from his orchards in Bera Pahang. His complaints about the smell of durian in his car almost brought the whole of Sultan Abdul Samad Building crumbled down. But, when he realised that the car was used by Justice Razak, he kept quiet and stopped complaining. He was worried maybe that Justice Razak might not be his match!
I am not at all surprised that Tun Salleh wrote the letter to the Agong!

Wednesday, June 4, 2008

REUNION OF MAHMUD SECONDARY SCHOOL RAUB CLASS OF 1975

When I started blogging, never did I realise that people can trace you. I mean trace you for good reasons. I received a phone call from London from one Shanta Govindasamy who was studying in Raub in 1975. Thereafter the news spread and more phone calls came in from my classmates and fellow Mahmudians. Lim Lee Ling, my classmate of Five Arts One called me to inform about a REUNION OF CLASS OF 75 to be held on the 9th August 2008 at Royal Selangor Club, Bukit Kiara, Kuala Lumpur.

Cheers... Boys and Girls of Mahmud Secondary School Raub. It was 33 years ago since some of us meet each other. Lets see how much you have aged...

If you fancy peeping at old photos of the boys and girls in 1975 visit my other blog
here

Monday, June 2, 2008

Tajudin nak buat laporan Polis & BPR

Dato' Haji Ahmad Tajuddin Bin Haji Sulaiman, DIMP, DMSM, SMP, PJK Ketua UMNO Bahagian Paya Besar memohon dari YAB Dato' Seri Abdullah Bin Ahmad Badawi, Presiden UMNO Malaysia untuk membuat laporan Polis dan BPR terhadap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pahang berkaitan isu penjualan tanah UMNO Pahang. Surat beliau adalah seperti yang dipamirkan dibawah ini.



Surat ini juga dibuat salinan kepada YAB Timbalan Presiden, Ahli Majlis Kerja Tertinggi, Ketua Bahagian, AJK UMNO Bahagian Paya Besar dan Ketua Cawangan Paya Besar.
Dulu beliau suruh Presiden dan semua Ahli MKT letak jawatan, sekarang mengiktiraf pula.
Kalau hendak buat laporan Polis dan BPR apa perlunya minta kebenaran dulu? Laporan kepada Polis ialah apabila adanya unsur-unsur JENAYAH dan laporan kepada BPR kalau ada unsur-unsur SALAHGUNA KUASA dan RASUAH.
Kalau tiada unsur-unsur yang disebut diatas tadi, biasanya POLIS & BPR tidak akan siasat. Itu lah pentingnya kita tahu cara membuat sesuatu laporan kepada Polis atau BPR. Bukan semua perkara mesti buat laporan Polis atau BPR.
Tajuddin buatlah laporan segera! Tak perlu tunggu kebenaran Presiden dan MKT!
Kita hendak sangat melihat apa tindakan Polis dan BPR, bila hasil siasatan mendapati orang yang menyempurnaknan dokumen penjualan itu adalah orang membuat laporan. Kita harap Tajuddin sendiri yang buat laporan dan tidak suruh pihak lain. Mari lah kita sama-sama lihat!